Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Президентските избори в Русия през март догодина са във фокуса на руските вестници днес. 

Владимир Путин ще бъде издигнат за кандидат-президент във вторник, 26 декември, на сбирка на инициативна група в Москва, пише "РБК". Вестникът се позовава на Александър Шохин, оглавяващ Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Сред инициаторите изданието посочва депутати от Държавната дума, вокалистът на група "Любе" Николай Расторгуев и шахматистът Сергей Карякин
Вчера Путин държа първата си предизборна реч пред форум на Общоруския народен фронт, отбелязва "Ведомости". Сред основните си задачи спомена борбата с бедността и неравенството в страната.     
Вестникът напомня, че Путин постави същите цели и в изборната си кампания от 2012 г. Сега обаче той призна, че "нивото на тези проблеми все още е доста високо". 
"Ведомости" допълва, че бившият руски петролен магнат Михаил Ходорковски, противник на Путин, е призовал председателката на ЦИК Ела Памфилова да откаже на сегашния държавен лидер регистрация като кандидат-президент.  Според Ходорковски Путин не бива да бъде регистриран, тъй като е на власт вече 17 години. Опозиционерът предупредил Памфилова, че тя носи отговорност "пред съда на историята".
 "2018-та за Гърция ще е година, която ще предопредели нейното бъдеще", пише германският в. "Ханделсблат". 
През нея Атина ще трябва да се отърси от кредитната помощ и да се самофинансира от пазарите. Изданието посочва, че за да бъде доведена докрай тази програма, гръцкото правителство ще трябва в средата на 2018 г. да реализира 82 мерки за реформи, изисквани от кредиторите. 
Вестникът се спира и на очакваното повишаване на данъци, като посочва, че през 2018-та премиерът Алексис Ципрас ще иска да "удари" дори туристите, тъй като те ще трябва да плащат и данък за престой до 4 евро за нощувка. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна