Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевти: Пациенти ще останат без лекарства по празниците заради отложено плащане на НЗОК

| обновено на 21.12.17 в 14:06
Снимка: БГНЕС

Пациенти могат да останат без лекарства по празниците и в началото на януари заради отложено плащане на здравната каса към аптеките. Това предупреждават от фармацевтичния съюз. Близо 65 милиона лева дължими суми са отложени за 2018 г., съобщи Маргарита Грозданова, член на съюза:
Има лекарства, които се изпълняват само на територията на областта, където е избора на личен лекар и това са скъпо струващите лекарства. Дори пациентът да реши от Перник да дойде в София, за да си намери необходимото лекарство и да не прекъсва терапията, той ще бъде затруднен.
По тази причина фармацевтичният съюз се оттегля от преговорите по рамковия договор. 
Заради падналия мораториум за нови лекарства, фармацевтите  очакват дефицит от 150 милиона за лекарства в бюджета на здравната каса за догодина и настояват за актуализация на бюджета на Здравната каса. Това обяви председателят на фармацевтичния съюз Илко Гетов:
Спешно преразглеждане и актуализация на бюджета на Касата във връзка с двете нови обстоятелства - отлагането и непредвидените плащания към аптеките, които са отложени за 2018-та година в размер на 65 милиона, и мораториума, който се гласува да отпадне и по предварителни изчисления ще струва около 70 милиона за Касата.

Плануваният мораториум върху заплащането от здравната каса на нови лекарствени терапии бе отменен днес от депутатите в парламента заради силен обществен и политически натиск.  

Същевременно лекарите също атакуват бюджета на здравната каса. Българският лекарски съюз (БЛС) иска отмяната на две законови разпоредби, които нарушават конституционните права на гражданите в сферата на здравеопазването. 

От БЛС са изпратили писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Въпросните разпоредби са част от Закона за бюджета на Здравната каса за 2018 година.

Според едната разпоредба Националната здравна каса няма да сключва договори с болниците по нови клинични пътеки и медицински процедури, които не са договорени през 2017 година.

Другата разпоредба задължава личните лекари да представят пред Здравната каса, заедно с останалите отчетни документи, и касови бележки от прегледите на пенсионери, за да получат разликата в потребителската такса, плащана от възрастните, и официално определената за останалите здравноосигурени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна