Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

In vino veritas - от Рим и от Врачанско

Тайната на виното и тайната във виното

Снимка: архив


Хиляда бутилки вино, сред които сериозна част от собствено производство, специализиран инвентар и литература, но най-вече много емоции и безсънни нощи -  това е част от визитката на  Димитър Иванов - предприемач от Враца, в амплоато му на страстен винар. Виното е негово хоби, а производственият му бизнес е от друга сфера. Кореспондентът на БНР в региона Ива Антонова се срещна с Иванов на предколеден празник на виното във Враца и разговорът логично тръгва от безапелационно спечеленото първо място в категорията "червени вина" и въпроса какво се изисква, за да се роди хубавото вино:


Каква е тайната? Първо, с много желание, с необходимото време за него, макар и да го правим някой път и малко посред нощите, доста четене и съответно  - необходимите инструменти...Имаме специална филтър машина, с която го прецеждаме, имам си затварачка за коркови тапи  - всичко трябва да бъде изпълнено по технологията. И естествено се изисква и много хубав и качествен материал - това е неизбежно.  Гроздето го купувам обикновено, няма как да произвеждам и грозде,  нямам време за тия неща и затова подбирам подходящото - с необходимата захарност, необходимите сортове, за да излезе наистина необходимото качество. 


Това ми е като хоби -  аз имам вина, които съм затварял още като пълен любител 2000-та година и от 1990 година имам  - те са на 27 години.  Така че постоянно, когато мога, чета, образовам се, допълвам инвентара си за производство  - всяка година още нещо допълнително купувам и продължаваме да работим!  За мен е удовлетворение, че когато го дам на приятели  - така опаковано вече както трябва, с етикет  - имам собствен етикет, разработван всяка година, тяхната оценка  после като се обадят и кажат:  "Виното ти е превъзходно!" е най-голямата награда за мен.



По принцип за всичко, което правя, се опитвам да бъда професионалист  -  и в бизнеса си и сигурно затова съм го пренесъл и в моето хоби. Старая се и винаги обичам да бъде максималното, което мога да извлека  - максималното качество на всеки един продукт, разказа Димитър Иванов  и припомни:


И римляните са го казали:  Във виното е истината!.....

За всичко се изисква огромно желание, страст към производството и естествено после тя се пренася и към пиенето....


Даже в исторически аспект.....откакто съществува по българските земи живот ( за който ние нещичко знаем) той е свързан с виното - българите и виното са изключително сериозно свързани. Вие знаете за нашия Северозападния край - няма сигурно семейство, където да няма, ако не бъчва, бидон или нещо друго и да не се произвежда вино.....  Аз не знам някъде да не се произвежда в някоя фамилия, в някое семейство да няма вино в някаква форма, каза още Димитър ИвановЦелия разговор може да чуете от звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна