Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангелкова: Българският туристически бранш изпраща една успешна година

Снимка: БГНЕС

Българският туристически бранш изпраща една успешна година и очаква успешен зимен сезон, както и една още по-успешна нова година за бизнеса. Това заяви в интервю за предаването "12+4" министърът на туризма Николина Ангелкова.

Основната цел на Министерството на туризма от неговото създаване е да превърнем България в целогодишна туристическа дестинация и в топ 5 в Югоизточна Европа и вярвам, че с тези стъпки, на които заложихме тази година и продължаваме да реализираме следващата, ще можем да постигнем това. Още повече, че от януари 2018 година, България става председател на Съвета на ЕС – изключително голяма възможност да покажем, че България може да бъде предпочитана туристическа дестинация, каза Ангелкова.

Тя посочи, че тепърва ще се разрешават проблемите със статута на националните курорти, с целогодишното развитие на планинския туризъм, с обединяването на бранша.

Много е важно да запазим нашите традиции и занаяти и предложихме въвеждането на специален етикет наречен "Българска автентичност", с който да отличаваме тези, които използват в своите хотели и ресторанти продукти, произведени изцяло в България и най-вече от нашите занаятчии, посочи министърът.

Ангелкова съобщи, че предстои много работа, свързана със законодателството: Трябва да приключим групирането на плажовете, те са една от най-важните съставки на летния ни туризъм. Много работа имаме и тя е изключително свързана с баланса на интересите в частния бизнес, на местните власти. Кабинетът зависи от това да има максимално широка дискусия.

Годината за туризма беше динамична, каза Даниела Стоева от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти: Ръстът на пътуванията в световен мащаб и благоприятната пазарна конюнктура не подминаха и България.

Тя отчете ръст при културния туризъм в градовете: Имаме едно увеличение между 20-35% в различните градове в България. Основна причина за това е увеличеният брой на нискотарифните полети към София, но това не засяга само столицата. Това допринесе за сериозен ръст в Пловдив и във Велико Търново.

Хотелиерите също са доволни от изминаваща година, подчертава председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Бранимир Миланов: Във високия сезон заетостта достигна почти 100% в по-голямата част в хотелите. Забелязаха се и нови инвестиции, т.е. строят се хотели и комплекси.

Какво още каза министър Ангелкова и мненията на Даниела Стоева и Бранимир Миланов – чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна