Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът в Рим се разпуска

През март Италия избира нов парламент

Снимка: архив

Президентът на Италия Серджо Матарела ще разпусна парламента тази вечер. С това се дава началото на предизборната кампания. Вотът вероятно ще бъде насрочен за 4-и март догодина.

Правителството на премиера Паоло Джентилони ще продължи своята работа до избора на новия парламент и съставянето на ново правителство. Президентът на страната Серджо Матарела ще подпише  своя указ за разпускането на  парламента след като се срещне съобразно Конституцията с премиера Паоло Джентилони, с председателя на Камарата на Депутатите Лаура Болдрини и с председателя на Сената Пиетро Грасо.

Днес Джентилони даде дълга пресконференция, в която направи отчет на работата на неговото правителство, което действа от година насам. Джентилони изтъкна, че за Италия не настъпва пауза, тъй като правителството продължава своята работа, изразявайки задоволство, че то ще приключи дейността си до окончателния край на политическият му мандат.

През 2013-та година изборите бяха спечелени от демократите с лидер Пиер Луиджи Берсани, който обаче не можа да състави правителство, удало се на съпартийника му Енрико Лета. Година по-късно  премиер стана Матео Ренци, подал оставка миналия декември. Поста зае тогавашният външен министър Паоло Джентилони. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна