Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит: През 2018 България да продължи своя благословен напредък

| обновено на 01.01.18 в 15:45
Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тържествена Св. Василиева Литургия и тържествен молебен за Новата 2018 г
Снимка: БГНЕС

Българският патриарх Неофит отслужи тържествен молебен за новата година в катедрала "Свети Александър Невски" в столицата. Храмът събра много миряни, които си пожелаха най-вече здраве за започващата година.

През 2018 г. България уверено да продължи по пътя на своя богоблагословен напредък, пожела в словото си българският патриарх. Той се обърна към християните с благодатните думи на Исус Христос:

Дух Господен ме прати да лекувам ония, които имат сърца съкрушени, да проповядвам на пленените освобождение, да проповядвам Господната година.

Всички миряни бяха благословени с настъпващата нова година:  Бог ни поучава на днешния ден да имаме сили да растем и крепнем в светото Православие, да имаме живот, който блести с християнски добродетели, красота на човечността и радост във всеки дом. За много години!, пожела патриарх Неофит.

Пред микрофона на "Хоризонт" хората споделиха надеждите си за най-вече за здраве и щастие през новата година:

Да съм здрава, да са живи и здрави първо децата ми и много радости.

Живот и здраве и това е - и да се оправим по-бързо.

Много здраве си пожелахме.

Повече успехи за България като цяло, по-малко бедност и несправедливости.

Лично щастие, естествено.

Да сме здрави, ние сме си щастливи.

Преди молебена за новата година патриарх Неофит отслужи тържествена Василиева литургия, защото днес  православната църква почита  паметта на Свети Василий Велики - покровител на милосърдието и добротворството и един от най-големите християнски мислители, философи и писатели.

Василий е бил епископ на град Кесария в малоазийската провинция Кападокия. Написал е много църковни книги, включително литургия, която носи неговото име  - Василиева и се пее през всички неделни служби на Великия пост, на Васильовден и други празници. Най-известно сред неговите произведения е "Шестоднев" - преведено на български език през Златния век на старобългарската писменост от Йоан Екзарх.

Заради примерния си живот и висока ерудиция Свети Василий Велики е почитан заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст като един от тримата велики светители и учители на православната църква.

На Василий Велики принадлежи и идеята за активното милосърдие и добротворство като израз и реализация на Христовия закон за любовта и прошката. Той организира и първия благотворителен монашески център в Кесария, в който негови възпитаници дават безвъзмездна помощ на болни и страдащи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна