Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концесионерът на ски зоната на Банско с информация за проекта за втори кабинков лифт

Банско
Снимка: БГНЕС

Концесионерът на ски зоната над Банско разпространи информация за идейния проект за втори кабинков лифт. Според информацията, поместена на сайта на вестник „Труд“, се планира изграждане на въжена линия с капацитет от 3 хиляди души на час и дължина от 5,8 километра. Началната станция ще е непосредствено до настоящата. Линията ще се издига през междинна станция в местността „Чалин валог“ до „Шилигарника“.

Концесионерът твърди, че предложеното трасе минава единствено през концесионна територия и попада изцяло в буферната зона и че горските площи, през които ще премине, са само 17 хилядни от 1 процент (0,017 %) от Националния парк „Пирин“. Акционерното дружество обещава, че на мястото на всяко отсечено дърво ще засади пет нови.

Публикацията идва на фона на протестите на природозащитници срещу решението на правителството в полза на възможностите за изграждане на втори лифт в курорта. Преди дни екоминистърът Нено Димов и кметът на Банско Георги Икономов се договориха за максимално бързо изготвяне на устройствен план.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна