Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК отхвърли искането на "Украинмаш" да спре процедурата за поддръжка на МиГ-29

Снимка: БГНЕС
Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила искането на украинската фирма "Украинмаш" за спирането на обществената поръчка за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Решението е било публикувано в последния работен ден на 2017-а година.

Решението на КЗК на практика дава възможност на Министерството на отбраната да продължи преговорите с единствената избрана от него фирма РСК МиГ заради лиценза, който притежава. КЗК обаче посочва, че украинската фирма може да обжалва решението пред тричленен състав на Върховния административен съд в 3-дневен срок от съобщаването му на страните.

Министерството на отбраната отдели около 82 милиона лева за ремонта на МиГ-овете в Русия. Докато чакаше произнасянето на КЗК обаче, в края на 2017-та година, правителството преразпредели 53,4 млн. лв. от тях за проекти за поддръжка на военните летища и ремонти на сгради на военните училища.

Военният министър Красимир Каракачанов определи обжалването на процедурата за саботаж, и прогнозира, че до края на февруари въпросът може да бъде решен. Поиска и промяна в Закона за обществените поръчки, която да ограничи възможността фирми без интерес да обжалват сделки за националната сигурност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени