Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправителствените организации вече се пререгистрират електронно в Агенцията по вписванията

Снимка: БГНЕС

От началото на годината неправителствените организации ще се пререгистрират електронно в Агенцията по вписванията. Таксата за регистрацията ще бъде наполовина. 

Любен Панов от Българския център за нестопанско право обясни в интервю за предаването „Преди всички“, че има тригодишен срок за прехвърляне на регистрацията на всяка, вече регистрирана организация от съдилищата в Агенция по вписванията:

Затова ние стартирахме една разяснителна кампания, за да обясним какви стъпки трябва да предприеме всяка организация.

По думите му, реформата е важна:

Нейната идея е да облекчи и ускори регистрацията и промяната на регистрацията на юридическите лица с нестопанска цел и читалищата. В Агенцията по вписванията всички тези процедури би трябвало да се извършват в тридневен срок. За да започне това, да се случва, трябва регистрираните вече организации да подадат заявление в Агенция по вписванията и след това автоматично в кратък срок Агенцията изисква от съда по регистрация на организацията документи и актуално състояние и издава решение, че организацията е регистрирана в Агенцията. От днес всяко сдружение и фондация могат да стартират този процес, но няма нужда да се бърза, защото срокът е тригодишен. За организациите в обществена полза обаче има шест месеца срок. 

След 2020 година ще бъде ясно кои са активните организации.

Цялото интервю с Любен Панов чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени