Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското европредседателство между желанията и реалността

Весела Чернева
Снимка: БГНЕС
Ролята на България по време на европредседателството ще бъде да се опитва да придвижва напред въпроси от европейския дневен ред с възможно най-голямата гласност. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Весела Чернева, старши анализатор и директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика:

През тези шест месеца ние ще видим каква част от заявените от правителството приоритети наистина ще влязат в дневния ред на Европейския съюз, ще видим може би придвижване напред. Надяваме се броят на въпросите, по които няма да има съгласие, да бъде малък. Същевременно българските граждани през тези шест месеца ще могат да разберат и малко повече за това какво може една страна като България действително да променя и да влияе в Европейския съюз и това за мен е истински важното измерение на Председателството.

Европа е виждала истински политически кризи по време на ротационни председателства, така че един вот на недоверие далеч не е нито нещо излагащо, нито необичайно, нито заплашващо по някакъв начин европейския проект, добави още Чернева:

По време на чешкото председателство имаше дори смяна на правителства и избори. Това омаловажава ролята на страната-председател, но в нашия случай не мисля, че някой очаква някакви кой знае какви промени след този вот на недоверие.

Цялото интервю с Весела Чернева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна