Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пловдив 2019" се мести в Тютюневия град

Снимка: БГНЕС

Тютюневият град в Пловдив, превърнал се в последните години в събирателен образ на разрухата, на нехайното отношение към архитектурните ценности, все пак получава своите шансове за нов живот през 2018 година. Поне такива са заявките от страна на общинската администрация и държавните институции. Първият знак, че промяната е възможна и ще се случи е преместването на Фондация "Пловдив 2019“, която ще подготвя домакинството на града като европейска столица на културата, в един от малкото реновирани тютюневи складове.

Искаме да покажем, че Тютюневият град е част от програмата за европейска столица на културата и се надяваме това да се възприеме като знак, че промените там ще се случат, казва по повод преместването на Фондация "Пловдив 2019“ нейният артистичен директор Светлана Куюмджиева:

Тютюневият град като проект за европейската столица на културата стана печално известен по-скоро с негативните случаи на пожарите, на събаряне на тютюнев склад и за нас беше много важно да намерим начин да си върнем обратно проекта и да дадем тази пълнота и този смисъл, който той е имал по време на кандидатстването на града за европейска столица на културата.


От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Кремена Данева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна