Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес КАТ ще проверява и спира от движение замърсяващите въздуха коли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес столичната пътна полиция има устройства, с които ще проверява дали газовете на автомобилите са в нормите. Ако те не са в нормите, колата ще бъде спирана. 

Устройствата, които трябва да спират неизправните коли, струват на данъкоплатците 70 000 лева. Първоначално ще бъдат използвани на каналите на КАТ в София, а по-късно и по улиците на града, каза шефът на КАТ Тенчо Тенев

Ще са в патрулни автомобили. Ще спираме целенасочено стари автомобили. Ще им правим техническа проверка с тези уреди. Когато констатира стойности над допустимите, които са по закон, ще му бъде съставен акт на водача. Автомобилът се спира от движение.

Ако колата ви не отговаря на изискванията, тя не може да бъде регистрирана, обясни заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.
Гратисен период за нарушителите няма. Столичният кмет Йорданка Фандъкова вярва, че по този начин замърсяването на въздуха в София ще спадне: 
Около 60 процента от замърсяването на въздуха идва от движението на автомобили, а около 40% от битовото горене. През зимата основно е битовото горене, но сме длъжни и предприемаме възможните мерки по всички линии.
От много други неща зависи, за да се изчисти въздуха в София. Отидете в кварталите. Вижте с какво се отопляват хората масово. Това е отровата - смятат обаче хора, чиито автомобили бяха проверявани.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна