Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КСНС реши: България да излезе с ясни предложения за сътрудничеството в ЕС по отбраната и сигурността

На заседанието при президента е обсъждан и проблемът с извършените през последните дни тежки престъпления

| обновено на 09.01.18 в 19:59
Снимка: БГНЕС


България трябва да излезе с ясни предложения по време на своето европредседателство по намеренията на ЕС да засили сътрудничеството си в отбраната и сигурността. Това е решил Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) на днешното си заседание. До 1-и юли страната ни трябва да подготви  и Пътна карта с проекти в областите "сигурност" и "отбрана", която да подпомогне европейската перспектива и сигурността на страните от Западните Балкани. 

Четири часа участниците в Консултативния съвет за национална сигурност при президента обсъждаха ролята и ангажиментите на страната ни за развитието на общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Те се обединиха, че Българското председателство на Съвета на ЕС е възможност страната ни да ръководи ефективно процесите на изграждане на обща европейска отбрана. След заседанието президентът Румен Радев посочи: 

Трябва да покажем, че ние планираме нашата отбранителна политика по европейски образец - всеобхватно и дългосрочно. Тук искам да приветствам българското правителство за това, че национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2 процента от Брутния вътрешен продукт до 2024-та година. Ние стигнахме до много важен консенсус, че този план остава открит и трябва своевременно да бъде прегледан и надграждан.

Консултативният съвет препоръча до 15 март да бъде изготвена Пътна карта по програмата за развитие на отбраната 2020-2030-та година:
До 30 юни 2018 година да финализира преговорния процес по Регламента за изграждане на европейска програма за промишлено развитие в областта на отбраната.
Трябва да има ускорено приемане на мерки, които да идентифицират всички тези области, проекти, научни звена, предприятия, така че да можем да участваме пълноценно и в постоянните структури на сътрудничество, в Европейския фонд за отбрана и в инициативите на европейската отбрана, каза още държавният глава.


Следващите шест месеца са  възможност за повишаване на сигурността и европейската перспектива на Западните Балкани. Участниците в заседанието на КСНС се разбраха да работят:  За изграждането на международен институт за устойчиви технологии с научен център в Югоизточна Европа.  


Оценката за днешната среща на председателя на парламентарната на ГЕРБ Цветан ЦветановПолучихме един пълен политически консенсус относно приоритетите в сферата на отбраната, Западните Балкани и това, което предстои в Председателството.


Според лидера на БСП Корнелия Нинова България трябва да бъде активен участник в европейските политики, а не просто домакин на европредседателството: Поставих въпроса за това на фона на Председателството къде и как ще бъде защитен националният интерес на България. В рамките на общата политика за отбрана на Европа  ние нямаме готовност българската икономика и индустрия да се включи активно. За мен правителството фатално закъснява.



Извършените през последните дни тежки криминални престъпления също са били обсъдени от участниците в Консултативния съвет при президента. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев съобщи, че утре ще бъдат обявени първоначалните заключения от разследването на шесторното убийство в Нови Искър. Работи се и по разследването на вчерашното убийство на бизнесмена Петър Христов в София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че е постигната обща позиция институциите да обединят усилия: 
Това, което се случва в последните седмици, е тежък удар по образа на България. Трябва всички институции да се обединят и да положат максимални усилия това да бъде изчистено, за да изчистим лицето на България на прага на Председателството . Това не е важно само за Председателството, това е важно за спокойствието и сигурността на България и на българските граждани. 

Изявлението на държавния глава Румен Радев може да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна