Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Емирейтс еърлайнс" обяви сделка за покупката на 36 самолета "Еърбъс" А380 за 16 млрд. долара

Еърбъс А380
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Емирейтс еърлайнс" обяви в четвъртък сделка за 16 млрд. долара за покупката на 36 самолета на "Еърбъс" от модела A380 superjumbo, при това само дни, след като водещият европейски самолетостроител отбеляза, че планира да спре тяхното производство заради липса на нови поръчки, съобщава агенция АФП.

От "Еърбъс" заявиха, че са пласирали твърди поръчки за сглобяването на 20 от двуетажните самолети A380 с опция за още 16 бройки. Доставките са планирани да започнат през 2020-а година.

Базираната в Дубай компания е вече най-големият клиент в света за А380, притежавайки от тях 101 бройки и имайки предишни потвърдени поръчки за още 41 самолета. С последните поръчки "Емирейтс еърлайнс" ще стане притежател на общо 178 от най-големите самолети на "Еърбъс" за около 60 млрд. долара.

По-рано този месец стана ясно, че компанията "Еърбъс" е доставила през изминалата година рекорден брой самолети, приключвайки по този начин много успешно една доста труда година за европейския самолетостроителен гигант.

Акциите на "Еърбъс" поскъпнаха след днешната новина с над 3% към рекорден връх от 92,56 евро за една акция, преди да стабилизират малко над нивото от 92,00 евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна