Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Нешев: Миналата година ПСС се е отзовала на рекорден брой инциденти

Снимка: Златина Йовкова, БНР

Човек, излизайки в зимни условия във висока планина, би трябвало да вземе някакви мерки – да знае къде отива, каква в прогнозата за следващите няколко дни. Това каза директорът на Планинската спасителна служба /ППС/ Емил Нешев в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

По думите му, освен физически е необходимо да се подготвим и психически: Инцидентите стават от подценявания, надценявания, от липса на правилни решения.

Миналата година ПСС са имали най-много случай на спасявания за последните 5 години: Много се надяваме лекциите и говоренето на тази тема, както в медиите, така и на събиранията, които организираме ние, да помогне на хората да взимат правилните решения. Единствено, обучението и информираността на хората е това, което ще намали броя на инцидентите в планините. Надявам се тази година да не е рекордна.

Причините за инциденти са комплексни, каза Нешев и обясни: Излизайки, човек трябва да си даде сметка на каква писта отива. Дали е по неговите възможности, дали не е – това много често се пренебрегва, а един сериозен фактор. Другото, което наблюдавам е, че много често там където се смесват ските и сноубордът е предпоставка за събития. Малко се говори напоследък за фактора „алкохол“. Фактор е и самото обезопасяване на курорта. Всичко има значение в тези случаи. Хората, които идват на курорта, дали са достатъчно добре информирани за трудността на пистите? Много често се вижда и употребата на много стара екипировка, която веднъж е морално остаряла, втори път – и технически. Това също има голямо значение.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна