Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Пътят към българското възкресение 1877-1878”: Битката за Плевен - „костеливия орех на войната”

БНР Новини
„Артилерийски бой при Плевен. Батарея от обсадни оръдия на Великокняжеската височина“, худ. Николай Дмитриев-Оренбургски, 1880

Това заглавие се появява в европейския печат по време на драматичните събития, съпътстващи близо четиримесечната обсада на града. Значимостта на тази позиция за крайния изход на войната се интерпретира до ден днешен, а някои автори, изследователи на този период, се оказват подведени от един анекдот, публикуван в английския печат в края на деветнадесети век. Ще проследим допуснатата фалшификация на фактите, хвърляща сянка върху началото на модерната българска държава, както и процеса на установяването на историческата истина.
В същото време ще покажем разгръщането на българското национално-освободително движение в полза на действията на руската армия, включително по време на „невъзможното” зимно форсиране на Балкана, и до самия разгром на турската армия.
В предаването с вас, нашите слушатели, ще събеседват най-авторитетни представители на съвременната ни историческа наука - акад. Константин Косев, проф. Стефан Дойнов, проф. Пламен  Митев, доц. Валери  Колев, проф. Андрей Пантев, проф. Илия Тодев, д-р Димитър Христов, ст.н.с. Милен Куманов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени