Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златка Иванова: Община Търговище полага сериозни грижи за социалните услуги

Снимка: БГНЕС

Търговище е сред общините, които в последните години направиха много за развитие на социалните услуги, от центровете за деца и младежи с увреждания, през приемната грижа до деинституционализацията на социалните заведения. Наскоро там се проведе и национална среща по проблемите на социалните работници, а активната им работа ще бъде представена днес пред гражданите на общината.

Пред "Хоризонт" Златка Иванова, директор на Комплекса за психично здравни грижи в квартал “Бряг“, където наскоро бе открито още едно защитено жилище, коментира:

Община Търговище полага сериозни грижи и внимание за социалните услуги, защото е видно, че в общината има доста хора, които са уязвими, които имат нужда от подкрепа. Благодарение на това внимание, на тази пълна ангажираност на общинското ръководство, през миналата година в общината бяха открити 3 нови социални услуги, които се финансират от държавния бюджет – защитеното жилище в квартал „Бряг“, което е второ, в рамките на нашия Комплекс за психично-здравни грижи с капацитет 4 лица; 2 услуги за дементно болни, дневен център и защитено жилище в Макриополско. Тази година съвсем ново е решението за откриване на Център за социална рехабилитация и интеграция за жертви на домашно насилие.

Предстои през тази година да бъдат открити още социални услуги, да бъдат закрити домове за хора с психични разстройства с идеята да създадем по-добри условия на хората, за да живеят пълноценно независимо от своето заболяване, каза още Иванова и добави: Нашата целева група е много специфична. Това са хора с тежки психични разстройства и със социални дисфункции. Тази целева група е приоритетна и в държавната политика.

Иванова подчерта, че в момента се работи за осигуряване на по-добри условия за работа на специалистите. Остро стои въпросът за тяхното заплащане и възможностите за професионална квалификация, подчерта тя и добави, че предстои да бъдат изработени конкретни мерки в тази насока.

Борим се за адекватна държавна политика за подкрепа на кадрите. Не искаме добрите специалисти да напускат системата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна