Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица след зараза с грип рискът от инфаркт е 6 пъти по-висок

Рискът от инфаркт при разболелите се от грип се увеличава до 6 пъти в седмицата след заразата, твърди проучване, цитирано от агенция Франс прес. Той е особено висок при възрастните хора, се посочва в публикацията в специализираното списание „Ню Ингланд ъф медсин“.

Резултатите са важни, защото връзката между грипа и острия инфаркт на миокарда подсилва необходимостта от ваксиниране, заявява Джеф Куанг, водещ учен в проучването и работещ в Института за клинична научна оценка и обществено здраве в Онтарио.

Изследването се базира на анализ на почти 20 000 случаи на потвърдена грипна инфекция с пълнолетни в Онтарио, Канада, в периода 2009-2014 г. От тях 332-ма били хоспитализирани заради инфаркт в рамките на година след заразяване с грип.

Рискът се оказва най-висок в първата седмица, особено за по-възрастни хора, заболели от грип тип Б, като за много от тях това бил първият инфаркт в живота им.

И други респираторни вируси увеличавали риска от инфаркт, макар и не толкова колкото грипните.

Куанг настоява за нови международни указания за ваксиниране срещу грип при висок риск от инфаркт. То съветва хората, предразположени към сърдечни заболявания да вземат предпазни мерки срещу респираторни инфекции и особен срещу грип, които да включват ваксинация и миене на ръцете.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна