Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Бонева: Промени се средата, но не и нагласата към отглежданите в домове деца

Общините следва да поемат отговорността си за благоденствието на тези деца

Център за настаняване от семеен тип в Кърджали
Снимка: БГНЕС

Нагласите, които не са се променили, се манифестират през такова поведение, независимо дали в голям дом, или в малка, по-фотогенична къща. Самите нагласи на хората, това неразбиране не са се променили. Това коментира в предаването "Преди всички" Ива Бонева от Център за приобщаващо образование, след като няколко неправителствени организации апелираха случаят с насилието в Дом "Хризантема" в Габрово да не приключва с уволнението на директорката.

Все още, понеже ние се занимаваме с образование на много места, децата с увреждания се броят и дори се наричат необучаеми. Отдавна науката е доказала, че няма такива деца и няма такива хора. И това неразбиране какви са тези деца, какво може да се направи за тях, как може да им се помогне, води до това, че те просто се третират като вещи. Да, сега в едни по-красиви, по-фотогенични къщички. Всъщност отговорността се прехвърля и се размива и не е ясно кой отговаря за благоденствието на тези деца, заяви Ива Бонева.
На системно ниво общините са тези, които са най-близо до тези деца, но тази отговорност не им е ефективно прехвърлена, а те не са я поели, подчерта Ива Бонева. За деинституционализация говорим от 2000-а година, припомни тя:

Самото построяване на тези къщички според мен беше резултат на някакви финансови интереси, защото във всеки град има достатъчно празни апартаменти и къщи, в които можеха да се настанят децата след ремонт или закупуването им от общината. 

В коментара си след казуса с насилието в Дом „Хризантема“ в Габрово Ива Бонева отбеляза:

Имаме проблем с личната отговорност в много институции - и в училище включително. Насилието над дете е недопустимо. Точка. Когато станем свидетел, незабавно трябва да кажем за него, незабавно. И тук вече започват едни разсъждения: няма ли да стане по-лошо, няма ли да ни повярват, няма ли това да се отрази зле на детето. Ами, не. Дори и да има такъв риск, въпрос на отговорност е, първо, да си свършим работата, колкото и това да е трудно. И да, средата понякога е много корупционна, много прогнила, но дали аз ще си върша работата, зависи от мен.

Неправителственият сектор настоява за анализ на ситуацията в домовете за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи, в който да се акцентира и върху механизма за подбор на служителите там, стана ясно още от интервюто:

Има достатъчно процедури и механизми за подбиране на хора, достатъчно интервюта, които лично ние сме превеждали на български - въпросници за назначаване, които осветляват тенденциите към насилие.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна