Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Табаков: Годишната реч на Тръмп е шанс за разширяване на електоралната му подкрепа

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първото годишно обръщение на американския президент Доналд Тръмп към двете камари на Конгреса ще бъде двупартийно ориентирано, защото той ще се опита да потърси подкрепа за свои идеи и сред републиканците, и сред демократите. Това прогнозира в интервю за предаването "Преди всички" анализаторът Мартин Табаков:

Той трябва да намери източници на финансиране на тези политики, които ще пробва да реализира, включително и през тази текуща година, тоест, той трябва да има такъв тип говорене, което да е в известен смисъл двупартийно, тъй като всяка една негова ключова политика в САЩ обикновено изисква квалифицирано мнозинство. Тоест, за прокарването на такъв тип сложни бюджетни политики, на него му трябва двупартийна подкрепа. Освен този аргумент, той ще се опита да говори и по- национално, а не толкова партийно, тъй като това е удобен момент да си реши електоралната база.

В програмната реч на Тръмп за състоянието на Съюза, която ще маркира управленския му почерк през текущата година, се очаква американският лидер да засегне две ключови щекотливи теми - инфраструктурата и миграцията, посочи Табаков, като даде пример с проекта за стена по границата с Мексико:

Дори демократите решиха, тоест, са склонни да преговарят за осигуряването на подобен тип финансова подкрепа за тази стена, ако републиканците на свой ред допуснат компромис със статута на тези така наречените дриймърс - нелегалните мигранти, дошли в САЩ като деца. Колкото и парадоксална, ако щете, колкото и наивна да изглежда тезата за построяването на такъв тип стена, когато тя влезе в сферата на политическия пазарлък, видяхме как дори демократите започнаха да говорят за тази стена. Разбира се, те не правят това по благородни съобръжения. Те го правят, за да могат да го използват, ако могат на свой ред да получат някакви отстъпки.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна