Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестните действия на надзиратели и съдебна охрана продължават

| обновено на 31.01.18 в 12:01
Снимка: БГНЕС

Протестните действия на надзиратели и съдебна охрана продължават днес с открити събрания пред сградите на съдебните палати в 22 града. 
Равни условия на труд и на заплащане в цялата система за сектор "Сигурност" е едно от исканията им. Другото е за попълване свободните и за откриване на нови щатни бройки. 
На протеста пред Съдебната палата в София бяха пуснати да излетят много балони в различни цветове, които символизираха неизпълнените обещания, обясниха служителите. Никой не е потърсил протестиращите все още и затова тяхното намерение е да ескалират проявите си. Протестиращите са обидени заради това, че никой не обръща внимание на исканията им.
"От тук нататък за нас е въпрос на чест!“ и "Докога европейските ценности и норми ще бъдат само на хартия“ бяха част от плакатите, с които надзирателите и съдебна охрана на половинчасовото открито общо събранието под надслов  „Изпълнение на поетите празни обещания“. Символ на тези празни обещания бяха именно отлетелите над Съдебната палата многоцветните балони. 
На 10 февруари ще стане ясно къде и кога униформените в МП ще демонстрират много по-масово за социалните, финансовите и щатните си искания.  Не правят ли обществените съмнения за трайни корупционни практики в затворите и арестите по-малко чуваеми притестните им искания:

Красимир Бекяров, председател на Синдикат "Охрана".

Двете синдикални организации съвместно с всички отдели на министерство на правосъдието работят категорично в посока предотвратяване на корупционни практики и намаляване нивата на корупцията в министерство на правосъдието като смея да твърдя, че не е по високо от никое друго министерство в страната.
Голяма част от съдебните сгради, които би следвало да бъдат охранявани по закон, в момента не се охраняват, тъй като щатната численост на Главна дирекция "Охрана" е крайно недостатъчна, а голяма част от съдебните сгради пък се охраняват от един служител, което не е охрана, а едно присъствие и във времената на нарастваща опасност от международен тероризъм, това е, смея да твърдя, безотговорно. В този сектор "Сигурност" не наливаш ли средства, няма сигурност. Сигурността струва пари.

 Ивайло Григоров:

Увеличаването на заплащането би могло да доведе до друго - до оцеляване, не за забогатяване, а просто за оцеляване. При една заплата от 540 лева, начална за един стажант, нали се сещате колко човека ще дойдат да се явят на един конкурс. Шест месеца диалог с поети ангажименти и нулево изпълнение. В същото време по закон сме служители със служителите в МВР по един и същи закон, със сходни функции, сходно изпълнение на служебните ни задължения, елемент от националната сигурност. Това е отношението към сигурността на страната.


Пламен Христов - ръководител на звеното, което отговаря за охраната на магистратите сподели, че ниските заплати отказват кандидатите, а не са предвидени и средства за повишаването на квалификацията на служителите.  Бюрото по защита на свитедетелите пък не признава обучението в школата на МВР.


В Сливен, където е единственият в страната женски затвор, на протеста пред Съдебната палата в града са и служители на Съдебната охрана, а поводът за недоволството припомня синдикалистът Цветан Михайлов:

Нашето искане от девет години насам е за изравняване на нашия статут с останалите служители от сектора. Имам предвид  МВР и МО. В момента и двете ведомства имат по-високи трудови възнаграждения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна