Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България ще хванем много малко от "супер кървавата синя Луна"

Супер кървава синя Луна в САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Изключително рядка "супер кървава синя Луна“ може да бъде наблюдавана днес в части от Северна и Южна Америка, Азия, Близкия изток, Русия и Австралия. В едно се обединяват три събития - супер Луна, синя Луна и пълно лунно затъмнение.

Терминът „Синя луна“ дефинира второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец. Обикновено това се случва на всеки две години и осем месеца. Суперлуна има в момента, когато Луната се намира най-близо до Земята и в същото време или с разлика от няколко часа настъпва пълнолунието.

Необикновеното подреждане на Слънцето, Луната и Земята продължава 1 час и 16 минути и за жителите на западните Щати и Канада ще бъде видимо малко преди изгрев. За пребиваващите в Близкия Изток, Азия, Източна Русия, Австралия и Нова Зеландия най-добрата гледка към феноменалното лунно шоу ще се открие вечерта. Лунното затъмнение е започнало в 13.48 часа българско време, а в 15.30 часа е настъпила пълната фаза, когато Луната придобива ръждивочервен цвят.

От България ще може да бъде наблюдавана малка част от явлението, а именно излизането на Луната от земната полусянка във времето от 17.42 часа, когато изгрява Луната за София, до 18.08 часа, когато приключва явлението изобщо. Желаещите да наблюдават събитието трябва да потърсят място с нисък хоризонт в посока изток и да разполага с бинокъл или далекогледна тръба, обясни пред Радио София проф. Пенчо Маркишки от Института по астрономия към Българската академия на науките. Той припомни, че последното подобно съвпадение на трите събития е било през 1982 година.

Тази година ще има и второ пълно лунно затъмнение на 27 юли, което вече ще може да се наблюдава удобно и от България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени