Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирчева: Много прецизно трябва да се избира лаборатория за съхранение на стволови клетки


Най-важният момент в решението на родителите да запазят стволови клетки от новородено е не дали, а къде, защото различните лаборатории съхраняват по различни акредитационни режими ценния материал. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Даниела Мирчева, ембриолог.

Все повече семейства избират възможността да съхранят стволовите клетки, които се взимат от пъпната връв и плацентата. Ако преди години това беше една модна тенденция, сега семействата абсолютно информирано взимат това решение, тъй като знаят ползите. /…/ Тези клетки имат много силна способност за диференциация, за размножаване и за превръщане в каквато и да е клетка. Информираното решение е най-доброто. Мисля, че вече младите родители правят този избор абсолютно осъзнато.

Мирчева подчерта, че има много „подводни камъни“: Родителите трябва да са изключително прецизни в избора си на лаборатория, в която ще поверят съхраняването на този така ценен материал. Много е важно лабораторията да разполага с международни акредитации, да има възможност стволовите клетки, които ще се съхраняват в лабораториите, да могат да се ползват в почти всички точки на света. Ако лабораторията разполага само с акредитация от страна на Българската агенция по трансплантации, тези проби биха могли да се ползват единствено и само на територията на България. Компанията трябва да бъде регистрирана в Агенцията по трансплантации, да има лиценз за работа на територията на България. Услугите трябва да с най-широка гама от възможности, т.е. да се взима кръвта и от пъпната връв, и от плацентата, и от тъканта, да има необходимите документи за това.

Избор на семейството е дали клетките да се съхраняват в България или в чуждестранна компания, каза Мирчева. По думите й е много важно как пробата се съхранява до момента на пристигане в лабораторията. Различен начин на обработка предлагат различните компании. Многократното разделяне на порции на самата проба е най-добрият вариант, защото дава възможност за многократно използване на пробата, подчерта още Мирчева.

Какво още трябва да знаят хората за стволовите клетки и приложението им, чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна