Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Добрева: Новата уредба на кличничните проучвания ощетява пациентите

Минимизира се възможността за контрол, алармират пациентски организации

В България в клинични проучвания по статистика на фирмите се включват между 10 и 12 хиляди души годишно, на година започват около 200 нови проучвания, а в рамките на годината те са общо 550. Това обясни в предаването "Преди всички" Ваня Добрева, председател на Асоциация "Хипофиза". Има сигнали за пациенти, които не са били добросъвестно информирани какви са правата им, алармират от Асоциация „Хипофиза“ и други пациентски организации:

В голяма част от клиничните проучвания участват пациенти с онкологични заболявания. Знаем, че онколозите в България са малко. Те са твърде натоварени с основната си работа. Ние не обвиняваме никого конкретно, но имаме сигнали, че има случаи, в които пациентите не получават достатъчно информация. Получават един лист с информирано съгласие и не знаят точно какво се случва, какво се прилага, в който момент могат да се откажат от участието си в проучването, какво трябва да наблюдават, какви точно изследвания трябва да се правят. Клиничните проучвания са добре платени за лекарите и за много от тях това е важно. За нас също е важно да имаме добре платени лекари, които да останат в България, но смятаме, че има много какво да се желае в тази насока.

По сега действащата нормативна уредба в различните болници има етични комисии, които следят извършването на проучванията. Със законовите промени се ограничава възможността за контрол над клиничните проучвания, защото етичната комисия ще бъде само една - към Министерството на здравеопазването, подчерта Ваня Добрева:

Те няма как да знаят какво се случва да кажем в болницата във Варна, няма как да познават състоянието на всички пациенти, на всички заболявания, за които ще се извършват такива клинични проучвания и естествено е, че няма как да упражняват контрол. В същото време пациентът ако има някакви оплаквания - посочено е, че ще има лице за контакти, но това лице за контакти не носи никаква отговорност. И докато до този момент съществуваше някаква възможност за контрол над това какво се случва по време на тези клинични проучвания, вече такава няма да има, тъй като единствените, които ще бъдат запознати с клиничното проучване на място ще са тези, които го провеждат - лекарите.

Пациентските организации възразяват и срещу липсата на пациенти в състава на етичната комисия, което е европейска практика.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна