Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По делото "Сарафово" беше разпитан таксиметровият шофьор, закарал на летището атентатора-самоубиец

| обновено на 06.02.18 в 19:58
Снимка: БГНЕС



23- годишният ливанец с френско гражданство Мохамад Хасан Ел Хюсейни, когото прокуратурата обвинява като извършител на атентата на летище Сарафово през юли 2012 г., е пристигнал на бургаското летище с такси, час и половина преди да взриви автобуса с израелски туристи. 

Това разказа по време на поредното заседание на делото "Сарафово" таксиметровият шофьор Йонко Иванов. Ел Хюсейни го наел в  центъра на Равда. Пътувал само с  раница и не е давал признаци да е притеснен или да бърза, каза Иванов, който разпозна ливанеца по снимките, които са приложени на делото. Таксиметровият шофьор, който от години вози чуждестранни туристи по морето, отрече да е виждал помагачите му -  Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан.  Двамата са подсъдими задочно за смъртта на българина Мустафа Кьосов и петима израелски граждани. 

Няколко часа, след като качил в колата си Ел Хюсейни Йонко Иванов разбрала кого е возил, а  в следващите дни от видеокадрите от летището и други ще разберат, че са се разминали с атентатора-самоубиец, но не са го разпознали. На записа до него се е видяла и екскурзоводката Данка Георгиева  - именно тя е посрещала израелските туристи от взривения малко по-късно автобус.  От ударната вълна е хвърлена по лице на земята, а когато е отнесена в летищния салон израелски жени я посочват като извършител на атентата:

Тъй като тя ги е насочила към кой автобус да отидат, това е била тяхната реакция -  че, едва ли не, тя е виновна, тя им е казала къде да отидат и там е станал взривът, беше обяснението на адвоката й Велин Димитров.  Жената все още се лекува от физическите и психическите травми: Това е много тежък момент за нея и затова тя не се занимава вече с такава дейност, допълни адвокат Димитров.


Издирването на Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фарах продължава, но прокуратурата е наясно с престоя им тук, както и на Ел Хюсейни. Прокурор Красимир Тренчев обясни какво са установили разследващите за престоя у нас на извършителя и съучастниците му:

Обикновено е контактувал със служителите на хотелите, в които е отсядал, със служители на фирми за отдаване на коли под наем. Интересното е, че има засичания. 
Със съучастниците са провеждали срещи, които са установени по камери, засичани -  като проследяване по движение по пътищата със заснемането на коли за рент -а-кар. Дошли са всеки самостоятелно, в различни дни, но са и комуникирали на територията на страната, уточни прокурор Тренчев.

На 18-и юли 2012-а година при атентата на летище Бургас загина автобусният шофьор Мустафа Кьосов, както и петима израелски туристи, а над 40 души бяха ранени.
Още по темата чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени