Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орен Воскин: По-добре е да имаш 50% от 100, отколкото 100% от 10

| обновено на 07.02.18 в 16:24
израелски войник си прави селфи в кибуц, в който се отглеждат цветя
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Има няколко начина да бъдеш комунист. Най-разпространеният е всички да са еднакво бедни. Това не е хубаво и не издържа проверката на историята. Вярно е, че при военния комунизъм се раждат и диктатори, които имат всичко в изобилие, но местата са ограничени, желаещите за такава позиция – много. Но, шегата настрана, ако кибуцът иска хем да запази идеологията, в която вярва, хем да поддържа високо равнище на живот, трябва да намери пазарна ниша. Това разказа Орен Воскин, изпълнителен директор на софтуерно предприятие в кибуца Саса, намиращ се в планинската част на Галилея, пред кореспондента на БНР в Израел Искра Декало.

Основното производство в кибуца е селскостопанското – в него се отглеждат ябълки и сливи. Според Воскин това е един от последните кибуци, запазили колективизма, което означава, че всички негови членове са равни и всички получават еднакви възнаграждения. Но екипът на Воскин започва да се занимава и с иновациите на високо ниво и се заема с изобретяване и производство на защитни системи за автомобили и системи за киберсигурност. Така Саса става не само разпознаваем и търсен по света, но и един от най-успешните кибуци в Израел, който създава работни места не само за членовете на кибуца, но и за много хора в района около него. Вече повече от 5 години фирмата има над 180 клиенти от целия свят и през 2017 година печели награда за най добър доставчик на защита за стратегически обекти, казва с гордост директорът на компанията.

Най-популярно бих обяснил принцип на работа на нашата система така: В пощата или при сърфиране в мрежата, както и при използване на различни приложения, в компютърната система на даден обект влизат различни файлове. Колкото и да е сигурна защитата, в някои моменти може да бъде пробита. Хакерските технологии са толкова напреднали, че вирусите трудно могат да бъдат разпознати от антивирусната защита, колкото и да е добра тя. Ако влезе вирус или друг разрушителен елемент в системата, рано или късно някой от потребителите ще го отвори и може да предизвика произшествие. Вместо система за разпознаване създаваме система за преобразуване, при която да вземем файла, все едно дали е заразен или не, и да го направим в друг вариант, при което вирусът се неутрализира.

Най-напред фирмата е поканена да защити киберсигурността на медицинска апаратура и на данни в голяма израелска болница. Днес предлаганата защита се използва от много държавни учреждения, включително от армията и някой от посолствата на Израел в чужбина, както и от институции и банки в други европейски страни и в Сингапур.

Най-добрата технология не е евтина. Имаме по-достъпни продукти от по-старите ни версии. Но за много от фирмите, които охраняваме, е по-изгодно да платят за защита, отколкото да бъдат пробити от компютърни вируси.

Кибуците също си имат търговски и бизнес интереси, продължава разказа си Воскин:

Има един израз: По-добре е да притежаваш 50% от 100 пари, отколкото 100% от 10. Ние в кибуц Саса знаем, че е хубаво да сме разработили собствени технологии, но за да успеем да пробием на световния пазар, се налага да имаме съдружници.

Сътрудници в другите страни са необходими за пласмента и поддръжката на готовите системи. На Балканите кибуцът развива добро партньорство с Румъния, но все още не и с България. Воскин е посещавал София за състезание като член на националния отбор за глухи по плуване и колоездене и признава, че е очарован от столицата, от Витоша и от чудесната българска кухня.

Запис на репортажа за кибуц Саса можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна