Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо се бавят увеличените докторантски стипендии

Защо обещаното от премиера увеличение на заплащането на докторантите все още не е факт? През ноември миналата година стана ясно, че техните стипендии ще бъдат увеличени от 450 на 500 лева от 1 януари тази година, като тогава мнозина реагираха с недоволство, че докторантското възнаграждение остава с десет лева по-ниско от новата минимална работна заплата.

Николай Балтов е докторант в специалност „Социология” в Университета за национално и световно стапанство. Признава, че да напишеш дисертация е скъпо удоволствие. Определя увеличението като нелепо, защото по думите му 50 лева отгоре дават две книги.

Защо не сме го получили? Ами защото държавната администрация е тотално неефективна. Винаги. Там някъде е проблемът. Тук виждаме като цяло едно неглижиране на науката, не само на докторантите като нейни компоненти.

Една докторантска стипендия, дори и с увеличението, е крайно недостатъчна, за да може един докторант да се отдаде на науката, категорична и Славяна Христова: 

Една докторантска стипендия е крайно недостатъчна един млад човек да се издържа, да живее, да подпомага своите научни действия и да се посвети на науката изцяло.

Илона Аначкова, която е докторант в Софийския университет признава, че дори с увеличението, стипендията й е достатъчна единствено, за да плати сметките и храната си. Не съществува докторант, който да се издържа само с въпросната стипендия, потвърди и Александра Александрова, докторант в Софийския университет.

Няма повод за притеснение, увери Милена Дамянова, директор дирекция „наука“ в Министерството на образованието. Увеличението ще бъде изплатено, макар и със задна дата, заяви Дамянова.

През ноември, когато се появи новината за увеличението на докторантските стипендии, много докторанти и студентски организации поискаха размерът на стипендията да бъде поне една и половина минимална работна заплата или поне 765 лева на месец. Защо това се оказва невъзможно на този етап пояснява Милена Дамянова:

Подходът да се увеличават по равно всички докторантски стипендии не е правилен и това е обсъдено с представители на студентските организации. Трябва да се върви в посока диференцирано увеличение на стипендиите. И това увеличение да е обвързано както с постигнатите от докторантите резултати, така и с научната продукция, тоест качеството на обучаващата ги организация.

Още гледни точки по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна