Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 70 производители на домашни вина участваха в празника на виното в ямболското село Скалица

Общински празник на виното се провежда в ямболското село Скалица. В региона винарството е с вековна традиция, а празникът на лозаря е сред най-тачените.

Над 70 производители на домашни вина се състезаваха в категориите „Червени вина“, „Бели вина“ и „Най-пивка гроздова ракия“. Стоян Чолаков от село Чарган е един от майсторите, които журито удостои с титлата „Съветник на Бога на виното“ Неговата рецепта: 

С много работа, много любов. Червеното и бялото вино е напитката на българина. Виното е за предпочитане пред всичко останало.

През последните години на територията на община Тунджа са открити няколко винарни, както за масови вина, така и за бутикови, каза кметът Георги Георгиев:

Тук, в Скалица, сме щастливи, че преди години възстановихме средното общообразователно училище точно с паралелка „Лозаро-винарство”. Днес тук има две такива паралелки, които подготвят кадри.

Организаторите осигуриха за всички  безплатно вино и мезета, а за доброто настроение се погрижиха самодейни певчески и танцови колективи от община Тунджа и оркестър „Елхово”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна