Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Добрев: В тези кратки срокове няма как да изготвим нов Закон за енергетиката

Драгомир Стойнев: Набелязаните мерки за енергетиката са разумни, но краткосрочни

Снимка: БГНЕС

В тези кратки срокове няма как да изготвим нов Закон за енергетиката, заяви в предаването „Неделя 150“ председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Той определи срещата с бизнеса като ползотворна и каза, че ще се приемат набелязаните мерки:

Написахме редица мерки и си поставихме срокове за изпълнението им. Те са сериозна крачка в посока либерализация на пазара на електроенергия в България. От една страна на свободния пазар ще излязат множество производители, които до момента имаха преференциални условия. По този начин продавачите на енергия на българската независима борса от трима ще станат близо 100. Това ще даде по-голяма ликвидност на борсата и ще бъде признак, че цената, която се получава на тази борса, е пазарна. От друга страна се разбрахме държавните централи да предлагат различни профили, различни продукти на борсата, да предлагат отделно дневна енергия през седмицата и отделно нощна енергия за компаниите. Говорихме и за американските централи, казусът е от 4 години. Има напредък по този казус, свързан с евентуална държавна помощ. Знаем, че тези договори са несъвместими с европейските правила за либерализация на пазара на енергия и пречат на либерализацията. Необходимо е ускоряване на преговорите с двете американски централи, за да се постигне споразумение за разваляне на договорите.
Надявам се в рамките на следващите 10 дни да имаме конкретните текстове, които да внесем в парламента. Началото на март би трябвало да сме в напреднала фаза на приемане на тези промени, подчерта Добрев. По отношение на договорите с американските централи депутатът се надява в следващите 2-3 месеца да има напредък.
Депутатът от БСП и член на икономическата комисия Драгомир Стойнев определи тези стъпки в енергетиката като разумни, но и краткосрочни.
Все още нямаме визията за дългосрочен път за развитие на енергетиката, ако въобще ГЕРБ имат желание да развиват енергетика. Действа се по една позната схема – протест, искане на оставки, спешна среща при премиера, набелязват се краткосрочни стъпки и като че ли проблемът е решен. Проблемът не е решен. Всичко това трябва да е окомплектован документ, а не да се действа на парче. Все още конкретните мерки не сме ги видели, те може би не са изчистени като законодателни инициативи.
Стойнев също е на мнение, че договорите с американските централи са нелогични. Според него позициите по въпроса на Делян Добрев и министър Петкова се разминават:
От министерството ни се казва, че от ЕК няма никаква информация. Ние си задаваме въпроса – кой разговаря с ЕК, кой води разговори с комисарите? Ако правителството не може да се справи, то тогава ние от опозицията сме готови да окажем помощ. В крайна сметка ние вече 4 години нямаме никакъв отговор, което не е нормално за държава-членка на ЕС. Нас ни интересува дългосрочната визия. Не може от медиите да разбираме, че ще има „Сръбски поток“, къде е правителството? Говори се, че може и през тази година да започне строителството на „Северен поток 2“. „Южен поток“ знаем, че стана жертва заради Крим. Но правителството на ГЕРБ можеше да покаже повече характер въпреки огромния натиск от ЕК за спирането на проекта
Стойнев подчерта, че левицата ще промени "разумни промени" в енергетиката. Според него обаче няма стратегия за енергийния пазар: Трябва да започнем да говорим за път за следващите може би 10 години. Това от днес за утре, за тази година какво ще направим - дали ще закъснеем с 1-2 месеца едва ли е голям проблем. Важното е какво оставяме за следващото поколение и дали въобще България смята да има своя собствена енергетика в следващите 20-25 години. Около нас съседите не спят, всички инвестират.

Според Делян Добрев, ако има инвеститори, които желаят да продължат проекта АЕЦ "Белене", не трябва да се губи време. Стойнев обаче е категоричен, че страната ни трябва да има нов ядрен проект.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна