Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Веска Събева: Нови лекарства за епилепсия не са влизали в България почти 9 години

Снимка: Фейсбук страницата на Център за деца и лица с епилепсия


Над 120 държави отбелязват международния ден на епилепсията. От коварната болест страдат около 65 милиона души по света и над  70 000 в България. По инициатива на международното бюро за епилепсия и Международната лига срещу епилепсията, всеки втори понеделник от месец февруари е посветен на хората с тази диагноза, за да се повиши информираността и да се насърчат мерките за преодоляване на медицинските и социалните проблеми, свързани с тази болест.

Председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева  каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“:

Проблемите остават една и съща величина в годините, което е много жалко, защото науката се развива, но ние не можем да помогнем качествено и навременно на хората, които живеят с тази диагноза и техните семейства. Проблемите на тези хора са във всички сфери.

Лекарства има, но нямаме нови молекули. Нови лекарства не са влизали в България почти 9 години, но със скъпоструващите изследвания е доста по-труден въпросът - достъпът до ядрено-магнитен резонанс до пет-скенер, до генетичните изследвания, които се заплащат… Това са неща, които биха могли да дадат малко повече информация и спокойствие на хората -  самите семейства да знаят как да се грижат и какво ги очаква.

Продължава независимо от законите и нормативните разпоредби отказът от приемането на децата в детските градини и в училищата. Все още е трудно те да могат да получат качественото образование, което е необходимо.

Основните притеснения на учителите са от това, че нямат възможност за бърза реакция и медицинската помощ.

Днес раздавахме листовки. Минахме покрай всичките институции и се срещнахме с много хора. Опитахме да им продадем нашата информация за първа помощ при епилепсия … гледаха ни с голяма досада. Доста неокуражително ни се видя. Хората се оправдават винаги, че нямат информация, но опитали ли са да потърсят тази информация и, когато я предлагаме, дали са искали да я чуят? Мисля, че все още обществото робува малко на старите неща - че епилепсията е много страшна и едва ли не може да се предаде само и с поглед.

Призивът ми е: „Информирайте се повече“! Епилепсията не е заразна и от поглед или от докосване до нас няма да се заредите, но можете да спасите човешки живот, ако имате повече информираност.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.