Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСОБ: Общинските болници са дискриминирани от държавата

| обновено на 13.02.18 в 15:23
Снимка: Иванка Петрова

От Сдружението на общинските болници заявиха, че са дискриминирани от държавата и я обвиняват, че тя отделя повече пари и внимание на болниците с държавно участие, като така обрича общинските на фалит. Председателят на Националното сдружение на общинските болници (НСОБ) д-р Неделчо Тотев обясни, че това, което изведе лекари и граждани на протест преди месец, не получи никакво разбиране от държавата за решаване на проблемите в общинското здравеопазване. Сдружението се срещна последователно с представители на НЗОК, на Министерството на здравеопазването и на Комисията по здравеопазване в Народното събрание с искания за промяна в цените на клиничните пътеки, по които се работи най-често в общинските болници, както и с настояване за 30 милиона лева финансова помощ от държавата за спасяване на общинското здравеопазване.

Общинските болници са в колапс, предупредиха за пореден път от тяхното сдружение. Оттам твърдят, че нито едно от исканията им не е намерило отговор от страна на институциите.

Нито един от проблемите на общинските болници като това да се увеличат цените на клиничните пътеки, да се променят медицинските стандарти в полза на общинските болници, както и да се получи финансова подкрепа от държавата не е постигнато, посочи д-р Неделчо Тотев:

Непрекъснато се жонглира с термина лош мениджмънт и нов модел и щели да ни оправят. Просто някой няма да дочака този месец. Не всеки кмет има смелост да тегли кредит.

Лекарите заявиха, че организират подписки. Може да се стигне до блокиране на пътища и до нови протести, така че те настояват и за среща с президента и с българските евродепутати:

Това е нагласата на хората. Надяваме се да бъдем подкрепени от населението, което обслужваме, защото другото е загубена битка предварително. Никой няма да ни чуе. Това, което подхвърлиха някои колеги, те имат готовност да излязат и да затворят пътни артерии на страната. Говоря такива, които са важни, представители на различни общински болници и да се търси среща вече с отговорните институции - нашите, и среща в Европарламента.

В последните дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е обяснил, че до три месеца се готви нов модел на здравеопазване и тогава той ще бъде представен за обществено обсъждане. Това изключително много притеснява Националното сдружение на общинските болници. Според тях този срок е твърде кратък, а общинските болници дотогава ще са пред фалит. Освен това е станало ясно, че промяна в цените на клиничните пътеки няма да има. Лекарите считат, че общинските болници няма да могат да излязат от този колапс и връщането отново и на Националната здравна карта, и на медицинските стандарти, ще доведе до закриването им.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!