Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Репликите между партиите в "Обединени патриоти" имат само медиен ефект

Снимка: БГНЕС

Диалогът между партиите в „Обединени патриоти“ ще продължи да бъде все така интензивен и не малка част от него ще продължи да бъде медиен. Това е мнението на анализатора Георги Харизанов от Института за дясна политика. В предаването "Нещо повече" той обясни:

Каракачанов, Сидеров и Симеонов са хора с афинитет към това да са по медиите, да дават изявления, които да ги държат в заглавията, да ги държат в това да са рейтингови, популярни политици. Не малка част от популярността и доверието в този политически проект се крепи върху това, че лидерите му са хора с ярък медиен образ и силно присъствие в обществото. Дори да има пълен синхрон на съвета на коалицията, дори когато се съберат с Борисов, Дончев, Цветанов, и има пълен синхрон в решенията и стратегията, това по никакъв начин няма да намали градуса на техните медийни изяви, а напротив. Това е част от тяхната стратегия, не виждам драма в това. Драма би било, ако правителството бъде поставено пред избор да избере физиономията си – как ще изглежда – тогава ще имаме проблем. Това, че се разменят реплики в коалицията „Обединени патриоти“ не мисля, че може да навреди на управлението. Смятам, че дебатите около развитието на зимния туризъм и Истанбулската конвенция са нещо полезно.

По думите му проблем ще е, ако се наруши синхронът между ГЕРБ и „Обединени патриоти“:

Има политики, които са застъпени от отделни представители на „Обединени патриоти“, но не са споделени от цялата група и биха донесли негатив за цялата управленска коалиция. /…/ Прави се опит през Закона за посевите в преходни и заключителни разпоредби този мораториум върху промяната на предназначението на земеделски земи да падне и да се продължи срока. Той не касае непременно заменените земи, но с такива текстове трябва много да се внимава, защото те се докосват до фундаментални разлики и базови основания ГЕРБ да претендират все още, че са от добрите. Заменките – тази грандиозна корупция от времето на Станишев, е една от базовите разлики между онова управление и това.

Според Харизанов, няма изгледи за разпад на управляващата коалиция. В обществото няма нагласа за голяма промяна с нови избори, добави той.

Според политолога Борис Попиванов е важно да се смени стилът на управление, а не толкова самите партии. По думите му репликите между партиите в „Обединени патриоти“ няма да доведат до нищо.

„Обединените патриоти“ от самото си създаване не са обединени кой знае колко. Имат си своите противоречия и вражди. Също така е факт, че на парламентарно равнище те добре взаимодействат и помежду си, и в рамките на управляващата коалиция.

Това е едно размиване на някакъв протестен вот, защото от една страна е Слави Трифонов, от друга страна са заявките на Божидар Димитров за професорска партия. Постоянно се търсят нови и нови консервативни проекти с националистически привкус, което започва да прилича на презастрояването - когато се разбере, че в строителството има пари, всички бизнесмени започва да строи до момента, в който балонът се пукне и се окаже, че няма място за всички на този клон. Важното е отговорността на политиците, отговорността и на самите „Обединени патриоти“. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени