Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заподозряният за стрелбата в САЩ е членувал в бяла националистическа организация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основният заподозрян за стрелбата в гимназия в американския щат Флорида, при която загинаха 17 души, е членувал и преминал военна подготовка в бяла националистическа организация. 
Същевременно стана ясно, че ФБР е получило сигнал още миналата година за възможното желание на 19-годишният Николас Круз да извърши стрелба в училище. 
Лидерът на бялата националистическа организация Република Флорида Джордан Джеръб потвърди, че Круз е участвал във военни тренировки на организацията. Джеръб допълни, че не познава лично заподозряния и той не е действал от името на белите националисти.
По-рано американският президент Доналд Тръмп в специално обръщение за стрелбата определи като основна причина за нея психичното здраве на Круз, без да споменава проблемът с лесния достъп до оръжие в САЩ. 19-годишният заподозрян беше арестуван след стрелбата и ще му бъдат повдигнати обвинения за убийството на всяка една от 17-те жертви. 
Междувременно ФБР обяви, че ще започне проверка на сигнал за Круз, получен през 2017. Тогава потребител на видеомрежата "Ютюб" е съобщил в бюрото за коментар в мрежата от потребител с името "Николас Круз", изразяващ намеренията му да осъществи стрелба в училище. Разследващите обаче не са могли да го открият автора на коментара. 
Всяка година в САЩ над 10000 души губят живота си в престрелки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени