Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Трябва ли да станем недисциплинирани като Гърция, за да ни обърнете внимание

| обновено на 16.02.18 в 07:22
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов пристигна в  Мюнхен за участие в международната конференция по сигурността. По време на официалната вечеря на тема "Нови идеи за Европа" той настоя за бързо решение за влизането на България в т.- нар. чакалня на еврозоната  и в Шенгенското пространство:

Има ли по-дисциплинирана и изпълняваща всички критерии години наред в ЕС от България? Има ли по-добре пазена граница от българо-турската в Европа? След като години наред изпълняваме всички критерии, време е да вземете решение България да влезе в чакалнята на еврозоната и в Шенген. Отличниците трябва да получат отлични резултати за труда си. С цялото ми уважение към приятелите ми от Гърция, но не може Гърция да е в Шенген, само защото е приятел на Бавария, а България да не е. Ако трябва и ние да станем недисциплинирани, за да ни обърнете внимание.

Министър-председателят подчерта, че Българското еврпредседателство дава възможност да се постави темата за Западните Балкани, но и за отношенията на ЕС и големите му съседи.
Взаимодействието на общността с Русия и Съединените щати ще бъде една от ключовите теми на Конференцията по сигурността в Мюнхен, която ще продължи до неделя. Сред другите акценти ще бъдат кризата в Украйна, обстановката в Близкия Изток и на Корейския полуостров и иранската ядрена програма. 
На форума участват над 500 души - политици, представители на деловите и научните кръгове и на правозащитните организации. 
Министър-председателят участва и в официално откриване на официоза на Мюнхенската конференция по сигурността - вестник „Security Times“. В изявлението си той подчерта, че България винаги е залагала на ЕС и затова страната ни иска Съюзът да инвестира в Балканите. Борисов акцентира, че средствата, които може да отпусне Брюксел за развитието на региона сега са нищожни в сравнение с това, което би се дало, ако Европа забрави за тези страни и те попаднат под чуждо влияние.

Коридор  номер 8 - София-Скопие-Тирана, коридор номер 4 - Солун-София-Будапеща-Братислава, коридор  номер 10 - Мюнхен-Любляна-Загреб-Белград-София-Бургас-Истанбул. Да се заложи на тези проекти, които свързват Западните Балкани. ЖП линии, магистрали и дигитална инфраструктура - и ще имате най-прекрасния регион в Европа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна