Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роджър Федерер пред БНР: Докато не станеш номер едно, не си номер едно

Снимка: Фани Богданова

Има ли кой да спре Роджър Федерер по пътя към номер едно в световната ранглиста? Може би, а може би по-вероятно не.

След шеметната победа на „маестрото” в първи кръг от 45-ото издание на тенис турнира от сериите АТП 500 в Ротердам едва ли някой смееше да си помисли, че мисията, с която Федерер бе дошъл в Холандия, би могла да има безуспешен завършек. Срещу белгиеца Рубен Бемелманс на Федерер му бяха нужни едва 47 минути, за да приключи мача в своя полза с резултат от 6-1, 6-2. Срещата се ирга на централния корт в зала „Ахой” пред рекорден брой зрители, които бяха заели местата си много преди началния час на мача.

Германецът Филип Колшрайбер бе следващият му съперник, който се опита да спре победния ход на Федерер в тенис турнира А-Бе-Ен АМРО. И той не успя, но определено затрудни швейцареца. Мачът все пак завърши с резултат 7:6, 7:5 в полза на Федерер.

Само един мач вече дели Роджър Федерер от така желаното от него челно място в световната АТП ранглиста. Мястото на лидер в световния тенис, което той иска да заеме отново не само за себе си, за да чупи рекорди, а и за да възнагради усилията на екипа, стоящ зад неговите успехи в момента, както и всички, помагали му по пътя към успеха в миналото.

Ето какво още сподели Роджър Федерер пред Фани Богданова след победата си над Рубен Бемелманс:

- Поздравления за победата! Фантастична игра от ваша страна на старта на толкова важния за вас тенис турнир в Ротердам. Какъв е вашият коментар и анализ?

-  Днес определено играта ми вървеше изключително добре. Ключът към успеха бе да започна със силна игра и да притисна Рубен още от самото начало на срещата. Да го накарам да мисли, че ще му е необходимо чудо, за да успее да ме преодолее и да продължи напред в турнира. Мисля, че тактиката ми на игра срещу него бе много ефективна. Чувствах се отлично на корта. Нещата бяха изцяло под мой контрол. Скоростта на настилката на централния корт в зала „Ахой” ми допада и ми дава възможност да покажа най-доброто от себе си. Определено това ми дава вяра, че участието ми в тенис турнира в Ротердам ще бъде на ниво.

- От началото на сезона печелите в стил „Гейм, сет и мач” – бързо и с увереност. Правите така, че играта и победите в тениса да изглеждат толкова лесни. Как го правите това?

-  Мисля, че увереността, когато я имаш, винаги помага. Когато бях млад, не бях наясно какво точно означава да имаш увереност или какво означава предимството да играеш у дома в Швейцария, но това са неща, които един ден разбираш, че играят много важна роля. В спорта увереността е основен компонент на успеха. Благодарение на изминалия успешен сезон и добрата ми подготовка преди началото този сезон, аз придобих увереността, която е необходима, за да побеждаваш с лекота. Започнах сезона по много приятен начин за мен с титла от Големия шлем в перфектно здраве и физическа форма. Още след „Уимбълдън” миналата година излизам на твърдите кортове с много точен план за действие. Напълно наясно съм как искам да играя и не се налага да се двоумя при вземането на решения как да отиграя това или онова.  Когато имаш тази увереност и знаеш какво правиш на корта, започват да се случват хубавите неща и започваш да печелиш мачовете си с лекота. Това е, което ми се случва в момента. Друго много важно нещо е да не се самозабравяш. Всяка една ситуация, всеки един противник, срещу който ми предстои да играя, трябва да се уважават. Всеки мач е различен и подценяването на едно или друго нещо в него може да се окаже фатално.

- На два мача разстояние сте от това да станете отново номер едно в света. Доколко е важно за вас дали това ще се случи, или не?

-  Мисля, че ако не успея да постигна целта си тук, може би ще отида да играя в турнира в Дубай. Едно мое ранно отпадане от турнира в Ротердам може да окаже единствено ефект върху предварителните ми планове. Останалите турнири през годината, в които ще играя, са ясни.

- Следващият ви двубой във втория кръг от турнира в Ротердам е срещу познат за вас съперник – Филип Колшрайбер. Германецът, който се намира на 36 място в световната АТП ранглиста. Доколко той може да ви затрудни? Вече имате зад гърба си 12 мача срещу него.

-  Не го познавам. Кой е той? (шегува се Федерер и се смее – бел. на автора) Познавам добре Филип, което е добре и прави подготовката ми за мача много по-лесна. Когато познаваш стила на игра на съперника си, винаги е по-лесно да изградиш тактически план за действие срещу него. Знам какво мога да очаквам от германския си колега и това много улеснява нещата за мен. Когато съперникът ти е непознат, може да се получи така, че стилът му на игра да се окаже много неудобен за теб, така че, добре е, че съм играл вече и преди с Колшрайбър. С екипа ми ще обмислим тактиката ми на игра срещу играещия с дясна ръка германец. Определено тя няма да е същата, както срещу левичаря Бемелманс. Както вече споменах по-рано в разговора, всеки един детайл в подготовката за един мач е от значение и не трябва да се пренебрегва. Обичам да играя срещу Филип и се надявам на пореден успех срещу него, както стана по време на US Оупън през 2017-а. Надявам се на добър мач за мен. След 5-сетовия мач с Чилич на финала на Откритото първенство на Австралия е много приятно да играеш в бързи 3-сетови мачове, в които е по-лесно да запазиш концентрацията си от началото до края на срещата и да не позволиш да се стига до обрати. Днес в мача срещу Бемелманс демонстрирах именно това.

- Споменахте, че се чувствате много добре на настилката на кортовете в зала „Ахой”. Организаторите на надпреварата тук съобразили ли са се с вашите предпочитания за скорост на игра, която предпочитате на изкуствена настилка?

-  Прекалено късно изявих желание за участие, за да има възможност директорът на турнира Рихард Крайчек да се съобрази с каквито и да е било желания от моя страна (смее се Федерер – бел. на автора). Всъщност никога не бих си позволил да предявявам подобни желания настилката да се съобразява с моите предпочитания. Това, което съм си позволявал да отправям като съвет към организаторите на различните турнири е да не полагат една и съща настилка навсякъде, за да има разнообразие. Мисля, че кортовете на закрито трябва да са с по-бърза настилка, тези на открито да са или бавни, или бързи, тревните по-бързи, докато тези на клей - по-бавни. Нагласяйки се към различните настилки, ние играчите постепенно се развиваме и ставаме по-добри. Използваме различни тактики на игра. Различни удари са по-ефективни на различните видове настилки. Би било ужасно скучно, ако се играе на еднакво бързи настилки на всички турнири. Все пак се радвам, че настилката на кортовете в зала „Ахой” е толкова бърза и дава възможност за отбелязване на асове и игра в стил „cheap and charge”.

- Освен да станете отново номер едно в световната АТП ранглиста и то най-възрастният в историята на тениса, какви са другите ви цели за 2018 година?

-  Обичам да печеля титли. Ако успея да ги закръгля до 100, би било страхотно. Досега съм с 96 спечелени такива и да си призная, когато през 2001-ва грабнах своята първа титла, си казах наум: „Е, поне вече имам една титла в кариерата си и когато спра да играя тенис, няма да съм играч без титли”. Но ето ме тук с още 95 титли под мишницата, които не съм и подозирал, че някога ще спечеля. Да се изкача до номер едно в света отново обаче ще бъде наистина страхотно постижение.

- Днес феновете щяха да срутят прегражденията и да се смачкат един друг по време на сесията, в която раздавахте автографи. В този момент вие лично въдворихте ред.

-  Да, казах им да отстъпят назад и че ако го направят веднага, ще дам много повече автографи, отколкото, ако продължават да се блъскат. Направиха го, което много ме радва. За мен сигурността стои на първо място. Имаше много малки деца в предните редове, които едва дишаха. Вече сме ставали свидетели на инциденти на други места по света и затова, в случай че привържениците ми не желаят да спазват правилата за безопасност, аз си тръгвам и спирам да давам автографи.

- Нека сменим темата за момент. Футболен клуб „Базел”, който е отборът от вашия роден град, игра в грипа А на Шампионската лига заедно с „Манчестър Юнайтед”, „Бенфика” и ЦСКА Москва. Вашият любим отбор завърши 2-ри в крайното класиране в тази група, с което си осигури участие във фазата на финалните директни елиминации в Шампионската лига. Сега ФК „Базел” има една загуба с 4:0 в първата от двете 1/8-финални срещи срещу „Манчестър Сити”. Как се чувствате като техен привърженик?

-  Много съм щастлив. Мисля, че тимът трябва да се наслаждава на успеха си и шанса за игра в най-силния футболен турнир в Европа. Играчите ни научават толкова много, играейки срещу едни от най-добрите футболисти в света. В Шампионската лига се играе футбол на толкова високи обороти и дори и „Базел” да губи от някои от тези висококласни отбори, това няма значение. Просто трябва да продължават да играят страстно и да се борят докрай, както го правят досега. За нас, феновете, това - да видим любимия си отбор сред най-добрите в Европа, е повече от сбъдната мечта. Горди сме, наистина. Това, което постига нашият отбор с толкова малък бюджет и играейки в първенство като нашето, си е истинско чудо.

- Да се върнем на тениса. За кого всъщност искате да бъдете номер едно в света отново? За собствено удовлетворение, за да демонстрирате на децата си колко те добър, или по друга причина?

-  Не знам дали децата ми дори знаят, че мога да стана номер едно. Те знаят само, че татко им не е у дома. По-скоро е за всички в екипа ми, които ми помогнаха да извървя пътя от контузията миналата година до успеха. За всички, които са стояли зад мен, откакто съм започнал да играя тенис. За всички, които са ме мотивирали през годините, и за феновете, които винаги са ме подкрепяли. Надявам се, съпругата ми да бъде доволна, ако това се случи, но не смятам, че децата на тази възраст, в която са в момента, ще могат да осъзнаят какво се е случило. В семейството ни се тревожим много повече за четирите си деца, отколкото за моите спортни постижения. По-голямата част от времето и вниманието си с Мирка сме насочили към тях.

- Ако успеете да си върнете първото място в световната АТП ранглиста, как ще го отпразнувате?

-  Когато се прибера у дома, ще го отпразнуваме, но нека не форсираме нещата. Аз още не съм постигнал този успех, колкото и близо да изглежда. Докато не станеш номер едно, не си номер едно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна