Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Василев: Заветите на Левски са идеологията на българския дух

Ако бяхме се придържали към тази идеология, България щеше да е много по-развита, смята Василев

| обновено на 19.02.18 в 16:10
Днес се навършват 145 години от гибелта на Апостола на свободата. Деца от клубовете "Млади възрожденци" изнесоха рецитал в памет на Левски.
Снимка: / Снимка: БГНЕС
С възпоменателни прояви, панихиди и литийни шествия в цялата страна се отбелязва 145-ата годишнина от гибелта на Апостола на Свободата. Първата проява в София беше пред паметника на Левски, където децата, членове на клубовете „Млади възрожденци“, поставиха караул, а след това прочетоха пред събралите се и мисли на Апостола:

Аз съм Анджела, моята мисъл, тази която най-много ми хареса беше, че: "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя - губя само мене си". Знам, че той се е борил за свободата на България, за да живеем в една чиста и свята република, в която искам да живея.


Моята е: "Не трябва да се дава подкрепа на глупци",
казва Мартин, а Аглая допълва: А за мен е: "Ние желаем за себе си свобода народна, свобода  лична, свобода религиозна, с една дума - свобода человеческа".

Често говорим за тези завети, рецитираме ги без да разбираме това, което ни казват, отбеляза вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше при децата:

Много често портретите са в нашите кабинети, но не го гледаме в очите и не мерим действията си и приказките си спрямо неговия, както е казал поетът, "ясен син поглед". Левски създаде не само идеите за национално освобождение, а човешките идеи за равенство и права. И точно в днешния ден е много важно да се сетим за тези негови завети и думи, защото в 21-ви век е жалко, че трябва отново да се борим за човешки права.

Тази последна бележка на вицепрезидента Йотова беше елегантно напомняне за дебатите около Конвенцията на Съвета на Европа, насочена към защита на жените от насилие, която тя подкрепя, по-известна като Истанбулската конвенция, чието ратифициране беше отложено от управляващите заради острите спорове "за" и "против".

Председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев подчерта, че ако гражданите знаят за заветите на Левски и ги уважават и ги почитат, вярват в тях, то трябва същото да се отнася и за политиците, само че те ги пренебрегвате в голямата си част:

Те са важни и за бъдещето, което правим, защото бъдещето не може да бъде откъснато от миналото - то не съществува само за себе си, то се гради върху нещо и колкото по-здраво е това нещо, колкото по-солидна е основата, толкова, естествено, по-здраво ще е и бъдещето. А нашата основа е много солидна. Илияна Йотова и Васил Василев

И не само да не го забравяме, а трябва да го използваме - заветите на Левски са всъщност една идеология и то специфична за българския дух и ако ние се бяхме придържали към тази идеология, България щеше да е много по-развита и много по-напреднала. Но в немалка част заветите са забравени или пренебрегнати, изтъкна още председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски".

В Карлово, в църквата "Света Богородица" бях отслужени архиерейска света литургия и панихида, а копие на икона на Божията майка от 1431 година беше дарено на храма от професор Иван Гаврилов. В църквата беше и един от родствениците на Левски - Стефан Караиванов - с тях ни среща кореспондентът на БНР в региона Кремена Данева - чуйте разговора от звуковия файл, както и репортажа на Добромир Видев от церемонията, с която пред паметника на Левски в София, беше почетена 145-годишнината от героичната гибел на Апостола на Свободата.  



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени