Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5500 души не достигат в армията, обяви министърът на отбраната

До края на март ще бъде внесен проект за модернизацията на сухопътните войски

Снимка: БГНЕС

Все още не достигат 5500 души в армията. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването "Преди всички". Той ще участва в Годишната конференция на началника на отбраната.

Това е и констатацията на доклада, който ще чете днес началникът на отбраната. Това е факт – 5500 души не достигат. Има поделения, в които липсват 20% от сержантите, 20% от офицерите, т.е. кадровият въпрос е проблем. От миналата година е засилен приемът на курсанти във Военния университет, но резултатите от това ще се появят след няколко години, когато тези хора завършат. Другият въпрос е с недокомплекта от военнослужещи – редници, младши подофицери. Това е проблем не само в България, а във всички европейски страни, които имат професионална армия.


Проблем с липсата на хора е характерен и за Германия, каза военният министър и добави, че поради тази причина някои от европейските държави вече са се върнали или обсъждат връщането на наборната военна служба.

Без да върнем наборната военна служба в перспектива, няма как да решим въпроса с недокомплекта. Армията има своите задължения по Конституция и тя трябва да може да ги изпълнява при наличието на определен числен състав, въоръжение и подготовка. Трябва да мислим за решение. Нормалното решение е да се върнем към българската традиция в това отношение – всички годни за военна служба български младежи да бъдат подготвени да минават през военно обучение и да могат при нужда да бъдат мобилизирани да защитават страната си.

Каракачанов не е съгласен с думите на президента, че има разсипия във въоръжените сили и е прекратена модернизацията:

В последните 6-7 месеца активно се работи да се направи проект за модернизация и той е почти готов и ще бъде внесен до края на март - проект за модернизацията на Сухопътните войски. Проектите не са спрени и за никаква разсипия не може да става дума. Всички търговски дружества на Министерството на отбраната, а именно военно-ремонтните заводи, които бяха на загуба, в момента започват да излизат на печалба. За пръв път от много години ВМА няма никакви задължения към никой. Това, което се опитваме да правим, е да стабилизираме икономическото положение вътре, дружествата да печелят и това се постига.


Каракачанов обяви, че снощи е имало политически съвет на "Обединени патриоти":

Говорихме по най-различни теми. Не мисля, че има някакъв сериозен проблем. /…/ Не виждам защо трябва да се ревнуваме. По-добре всеки да си върши работата, аз не ревнувам никой. Никога не съм броил кой колко пъти излиза по медиите. За мен е по-важно, когато един депутат говори пред обществото, да говори нещата, за които е избран, да защитава каузите, заради които са го избрали и да бъде качествен и пълноценен.

Той посочи, че вчера не е обсъждан въпрос за искане на оставка на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Цялото интервю с Красимир Каракачанов чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна