Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българката Мариана Коцева оглави Евростат

Андрияна Сукова е новият заместник генерален директор на генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване"

Мариана Коцева
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия взе решение Мариана Коцева да застане начело на европейската статистическа служба. Тя става първата жена на този пост.

От юли 2012 г. Мариана Коцева е заместник генерален директор на Евростат в Люксембург. С почти шест години трудов стаж в Евростат и 10 години като генерален секретар, а след това и председател на Националния статистически институт на България, г-жа Коцева притежава всички необходими умения и опит за новата си позиция.

Адрияна Сукова от България пък ще бъде новият заместник генерален директор на генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване".

Сукова работи в генерална дирекция "Заетост" повече от седем години най-вече в областта на мониторинга и изпълнението на програми в рамките на Европейския социален фонд - компетентност, която ще бъде от решаващо значение за предстоящите преговори за новата многогодишна финансова рамка, която предстои да бъде предложена от ЕК през май.

Адриана Сукова е бивш зам.-министър на земеделието на България, била е член на кабинета на бившия комисар по защита на потребителите Меглена Кунева.

Днешните назначения на висши постове, обявени от ЕК, включват още четирима нови генерални директори и четирима заместник генерални директори. 

Те ще увеличат броя на жените на ръководни постове от едва 11% през 2014 г. до 36% сега, което е резултат от ангажимента на Жан-Клод Юнкер дамите да достигнат 40% от ръководния състав до 31 октомври 2019.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.