Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интервю на Фани Богданова с Роджър Федерер

Роджър Федерер пред БНР: Григор още не е победил своя идол, но и това ще се случи

| обновено на 21.02.18 в 15:51
Снимка: Reiko Ichikawa (El Tenis Que No Vemos)

Изминалата седмица бе една много специална седмица за една от най-великите фигури в световния спорт – швейцареца Роджър Федерер. В сряда той започна участието си на тенис турнира в Ротредам с „уайлд кард”, като поставен под номер едно. В петък вече, след като премина четвъртфиналната фаза на турнира, швейцарецът отново се изкачи на върха на световната АТП ранглиста, като стана най-възрастния №1 в историята на тениса. В неделя „маестрото” извоюва и своята 97-а титла. Креативни фенове даже прекръстиха Ротердам на Роджърдам.

Животът на Федерер обаче не е само тенис. Разбрах го, докато разговарях с него минути след като швейцарецът си бе върнал лидерската позиция в световната АТП ранглиста.

В момента "светът е олимпиада". В разгара на тенис турнира А-Бе-ЕН АМРО в Ротердам сме и в същото време в разгара на зимните олимпийски игри в Южна Корея. Покрай участието си на тенис турнира тук, остава ли ви време и за олимпийските игри? Следите ли какво се случва в Пьончан? Имате ли любими зимни спортове и кои са любимците ви сред спортистите на тези игри?

Ние, швейцарците, сме луди на тема ски и зимни спортове. Това на всички трябва да им е ясно. Ние израстваме с тези спортове и от малки практикуваме и следим по телевизията всичко за тях. През зимата всеки уикенд на швейцарците е запазен за каране на ски или практикуване на някой друг зимен спорт. Така че аз стоя буден всяка нощ тук, за да гледам олимпийските игри и спя по цял ден. Шегувам се, разбира се. Не гледам по цяла нощ, а се опитвам да гледам, колкото е възможно повече от обзорните предавания от игрите през деня. Правя го всеки ден в часовете преди да се отправя към зала „Ахой” за поредния си мач. Може би ми се събират около 4 часа с олимпийските събития пред телевизионния екран на ден. Хубаво е, че имам толкова приятен начин, по който да оползотворявам свободното си време в Ротердам. Днес за Швейцария бе специален ден на олимпийските игри. Спечелихме цели три медала в един ден и това, разбира се, ме накара да подскачам от радост. Аз съм №1 „чиър лидър” (фен) на швейцарската „скуадра” в Южна Корея. За мен е вълнуващо да гледам битките, които се водят в различните спортове на зимните олимпийски игри, и искам Швейцария да спечели колкото възможно повече медали и да счупи колкото може повече рекорди. Постиженията на атлетите в Пьонгчанг ми действат вдъхновяващо и мотивиращо. Карат ме и аз да искам повече победи. Събуждат състезателното чувство у мен.

Състезателно чувство определено не липсва на Роджър Федерер и той го е доказвал нееднократно. Доказа го и още веднъж със спечелването на титлата от турнира в Ротердам.

След финала на надпреварата в холандския пристанищен град, в качеството си на кореспондент на БНР, имах шанса да продължа разговора си с Федерер. Ето какво още сподели той за читателите на сайта на БНР:

Григор винаги е искал да ви победи, но така и все не успява да го направи. И този път бе така. Имате вече 7 победи над Григор Димитров. От личен опит, бихте ли споделили, какво е да излезеш на корта срещу свой идол?

Все още не се е случило Григор да ме победи, но и това ще се случи. Що се отнася до това какво е да играеш срещу свой идол, ще кажа, че ми се е случвало само веднъж. С Бекер се разминахме в годините, но с Пийт Сампрас имах шанса да играя. Беше невероятно преживяване. Ръцете ми бяха вледенени. Все още си спомням как вървях по коридора към централния корт на "Уимбълдън". Това ми беше и първи мач в кариерата на централния корт на този турнир за Големия шлем. Не знам изобщо как нервите ми издържаха на напрежението, което в този случай беше двойно по-голямо от обикновено. Това е един от онези мачове, които се запечатват в съзнанието ти завинаги. Това е единственият мач, който съм имал шанс да изиграя срещу Сампрас, и затова за мен той си остава уникален в спомените ми. Ако трябва да се върна назад във времето и да си избера един мач, да кажа кой е любимият ми такъв, то определено ще избера този срещу своя идол Пийт Сампрас. Това е мачът на живота ми, мачът на моите мечти. Така е, може би, защото в този четвърти кръг на "Уимбълдън" през 2001 година, аз победих своя идол.

Как ви се стори идеята за сътрудничество на организаторите на турнира в Ротердам с Афроджак, който е диджей №8 в света за 2017 година? Специално за надпреварата в зала "Ахой" тази година той композира електронни парчета и бе подгряващ диджей преди началото на финалния мач на турнира, в който вие с Григор Димитров излязохте в спор за титлата.

Стори ми се много готина идея. Нямаше как да стана свидетел на цялото шоу на Афроджак, но още от тунела към централния корт чувах музиката му. Разминавайки се с него на корта, видях колко много го харесва публиката. Холандия има много страхотни диджеи. Харесва ми, когато организаторите на някой турнир имат свежи и различни идеи, които се допълват перфектно с основното, което е тенисът. Докато тенисът е №1 и фокусът не се измества към нещо съвсем друго, всякакви допълнително усилващи приятната атмосфера неща са допустими и добре дошли. Хората ходят в спортните зали и по стадионите, за да се забавляват. Много свежа и пасваща на съществото на играта на тенис ми се стори идеята на организаторите на турнира в Ротердам.

Като цяло, харесвате ли елекртонна музика?

Харесвам тази музика. Минал съм през какви ли не музикални пристрастия през живота си досега. През 90-те съм слушал доста електронна музика. Май относно музиката цял живот се нося по течението с масата. Сред първите ми любимци бяха Queen, Michael Jackson и Roxette. В юношеските си години, слушах това, което родителите ми пускаха на касетки в колата. После дойде ерата на диджеите. След нея преминах и кратко увлечение по рок музиката. Треньорът ми – Петер Лундгрен слушаше AC/DC и Metallica. Сега вече нямам определен любим музикален стил. Музиката е като тениса, когато е добра и създава добра атмосфера, стилът няма значение.

Често казвате, че за да продължавате да постигате успехи, е необходимо да си поставяте цели. След като постигнахте целта си на тенис турнира в Ротердам, каква ще бъде следващата ви цел? Може би дори да приключите 2018 година като №1?

Не съм си и помислял за тази възможност. Прекалено много ще изисква това, както и много изискваше да стигна днес до №1. Сезонът започна по фантастичен начин за мен. Спечелих Откритото първенство на Австралия по тенис. Сега спечелих и трофея тук в Ротердам. Това е 97-ата ми титла в кариерата и може би тук е уместно да си пожелая до края на годината да закръгля турнирните си победи на 100 броя. Това би било страхотно. Ако продължавам да се наслаждавам на играта, ако бъда здрав и съм във форма, и ако остана достатъчно дълго в тура, всичко това, което ми се иска, ще се случи. Няма да взема участия на прекалено много турнири през тази година, както правех на младини. Турнирите няма да са много, но на всеки един, на които ще реша да се появя през този сезон, ще бъда 100% готов, което на практика ще увеличи шансовете ми за успех. Ако успея да защитя титлите си от 2017 година, които никак не са малко, и най-вече тази от "Уимбълдън", това ще бъде нещо изключително.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна