Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандец с втора титла на кънки на олимпиадата

Келд Найс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Холандецът Келд Найс спечели олимпийската титла в дисциплината 1000 м бързо пързаляне с кънки на зимната олимпиада в Пьончан. Найс, който завоюва втори златен медал след този на 1500 м на игрите, завърши за 1:07.95 минута. За Холандия това е седми златен медал в надпреварата по бързо пързаляне с кънки в Пьончан.

Втори се класира олимпийският шампион на 500 м Хавард Лоренцен (Норвегия) с 1.07.99 минути. Бронзовото отличие стана притежание на представителя на домакините Те-Юн Ким с 1.08.22 минути. Световният рекордьор в дисциплината Шани Дейвис остана шести с 1:08.78 минута във вероятно последния старт в кариерата му на олимпийски игри.

Келд Найс е третият състезател в историята, който печели титлите на 1000 и на 1500 метра на една олимпиада. Той е и действащият световен шампион на двете дистанции. Холандецът изравни постиженията на Ерик Хайден (САЩ) и Гаетан Буше (Канада), които спечелиха златото и в двете дисциплини съответно през 1980 и 1984 година. Защитаващият титлата си Щефан Гротхейс (Холандия) не участва на игрите в Пьончан.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна