Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Книгата за религиите" - хронологичен обзор от праисторическите вярвания до наши дни

„Книгата за религиите“ събира добър състав от учени и добри разказвачи, които обобщават на разбираем език историята на религиите. Това обясни в предаването "Хоризонт до обед" редакторът от издателство „Книгомания“ Светлана Минева„Книгата за религиите“ е част от поредицата „Големите идеи, обяснени просто“. На български са излезли вече шест заглавия.

Книгата не е лишена от научна стойност, но е представена с много диаграми и илюстративен материал, посочи Минева. По думите й, този справочник е подходящ както за ученици от по-горните класове, така за ползване от студенти или хора с интереси в хуманитаристиката, а в контекста на уроците по история би била прекрасен наръчник и справочник:

Тази книга показва един хронологичен обзор -  от най-първобитните вярвания през праисторическата епоха, през древните и класическите религии като индуизъм, будизъм, юдаизъм, християнство, ислям, до едни съвсем съвременни религии, които са по-малко познати, поне в България. Наистина дава чисто исторически как са се обусловили тези религии, как са се появили, как се е усложнила философската мисъл и защо се стига до тези разклонения дори само на една религия. Може да се научи коя е най-старата религия, колко са основните религии. В книгата са представени 23, но само християнството има още 25 разклонения, ислямът има десетина. Показва се в чисто исторически и културологичен аспект как тези религии се появяват, доколко са приемани от основните, размиват ли се тези граници между различните течения.

Оказва се, че религиите дори в днешно време все повече се развиват, все повече те се повлияват от западното общество и западната култура, но от друга страна западноевропейците вече не се чувстват удовлетворени от християнството и избират пътя на източните религии.

Още за изданието слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна