Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският зъболекарски съюз ще подпише Рамковия договор за 2018 година

Снимка: Стаматина Никова

Българският зъболекарски съюз ще подпише Рамковия договор за 2018 година, съобщи председателят на организацията д-р Николай Шарков. В документа е договорено и финансово осигурено на всеки човек между 65 и 69 години да бъдат изработени до две зъбни протези в рамките на 4 години, след това хората имат право на подмяна. Има промени при зъболечението на децата и бременните.

20 милиона лева са заделени за зъбното протезиране, съобщиха от БЗС. 

Здравната каса ще заплати зъболекарския труд по подмяната, но пациентите сами заплащат протезата, обясни д-р Николай Шарков, председател на БЗС:

483 хиляди са населението между 65 и 69 години. От тях 20% имат обеззъбена горна челюст, 17% имат обеззъбяване на долната челюст, а 13% са напълно обеззъбени. За плаковите протези периодът е 1 септември 2018 – 31 декември 2018 година. Това са четири месеца. До края на година са предвидени около 20 млн. лв. само и единствено за плакови протези. Зъботехническата работа ще се доплаща от пациента. Това ще бъде на договореност между лекаря по дентална медицина, който ще работи протези по договор с Касата и зъботехника. Ние не можем да се намесим, защото зъботехникът не е част от НРД и всичко това ще бъде на договорни начала, по правилата на фискалната политика между лекаря и зъботехника. А цената, която ще се определи ще бъде доплатена от пациента. Тя ще бъде много по-малка от частта, която заплаща Касата.

На бременните жени, кърмачките и децата до 15 години, както за млечните зъби няма да се поставя амалгама, е записано в още новия Рамков договор, посочи д-р  Шарков:

Да не се използва амалгама за деца до 15 години, включват се и временните зъби, за бременни и майки кърмачки. Това, което добавихме навремето - 24 страни-членки на Съвета на европейските зъболекари, че при случаи, когато това се налага, решение да се използва амалгама в гореупоменатите случаи, се взима от лекаря по дентална медицина. Т.е. нямаме абсолютна забрана. Единственото, което е, че трябва да има информирано съгласие. По този начин текстът е залегнал и в Наредба 2. Лошото е, че нямаме по-добър материал от амалгама. Самохвалковци от нашите страни казват: "Боже, аз не работя от 20 години с амалгама." Да, но има случаи, когато няма с какво да я замениш.

Постигнато е увеличение за прегледите от страна на НЗОК към зъболекарите. Те припомниха няколко съществени момента - детският пакет остава същият, но за децата с психични проблеми зъболечението е 100% поето от Касата, както и пълна упойка в случаите, когато това се налага. 100% е поето до сега и зъболечението на хората под запрещение, а за бременните жени трябва да се напомни, че имат два прегледа на зъбния статус по Здравна каса, като вторият е да им даде разяснение как да се хранят, за да родят плод с добра костна структура.

Зъболекарският съюз има готовност да подпише Рамковия договор утре в Министерството на здравеопазването от 13,30 часа.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна