Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата гласуват за наградите за детска книга "Бисерче вълшебно" до 15 април

За шести пореден път българските деца могат да изберат своите любими книги за изминалата година, номинирани за наградата “Бисерче вълшебно”. Отличието се връчва от 2013 година и е единствената българска награда за модерна детска литература, чието жури се състои от деца. Основна цел на проекта е да запознае читателите от 5 до 16 години със съвременната художествена литература, издавана на български език, както и да насърчи четенето сред подрастващите.

Официален старт на гласуването бе даден на 20 февруари в Столичната библиотека и то ще продължи до 15 април. Тази година децата ще избират измежду 101 заглавия, разделени в четири възрастови категории. Гласуването става онлайн на сайта на конкурса. 

Идеята на наградата е децата да се научат да четат с удоволствие и разбиране, каза в предаването "Хоризонт до обед" Вал Стоева, основател на фондация "Детски книги", която стои зад кампанията:

Не очакваме децата да прочетат всички 101 заглавия, а да потърсят, да открият онова, което ще им бъде интересно и след като са прочели няколко заглавия - да определят една книга художествена литература и една нехудожествена, за които да гласуват. 

Без родители, учители и библиотекари не бихме могли да проведем кампанията, посочи още Стоева. 

Илюстраторът Капка Кънева участва в конкурса с книгата "Съвет към малките момичета" от Марк Твен. Кънева е номинирана в категория "Изследователи". Изрязва героите в своите илюстрации от хартия и картон, превръща ги в хартиени пластики, а след това ги снима, защото за нея е важно освен да е интересна за четене книгата да става и за игра. Кънева преподава в Националната художествена академия.

Пред "Хоризонт" Капка Кънева обясни, че "Съвет към малките момичета" е първата детска книжка, в която е имала възможност изцяло да създаде от хартия всички персонажи и средата, в която те се изявяват: 

Марк Твен е нещо като икона на моето детство и беше изключително предизвикателство и радост да срещна един Марк Твен, преди да бъде Марк Твен, защото това негово произведение е написано още в по-ранните му години, и да го опозная от една по-различна гледна точка.

Още за конкурса чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна