Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младият диригент Кръстин Настев ще дебютира в зала "България"

Диригентът Кръстин Настев

Поканата към него идва от Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов", които ще отбележат подобаващо националния празник 3 март.

На 28 февруари от 19 часа е тържественият концерт под почетния патронаж на Президента на Република България Румен Радев, с участието на Орлин Горанов, Галя Петрова-Киркова, Елизабета Макулева, Петър Ралчев и Ваня Вълкова. Участие ще има и Гвардейския представителен духов оркестър с диригент Ради Радев. В програмата са включени произведения само от български композитори.

След този дебют на сцената на зала "България", за Кръстин Настев предстои и друго предизвикателство - участие в маратона "Обичам българската музика", който ще се проведе за трета поредна година в залите на концертния комплекс "България" на 3 март от 11 до 22 часа.

Кръстин Настев е пловдивски възпитаник - един от последните ученици на маестро Крикор Четинян в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Завършва с отличие и Музикалната академия в София, в класовете по дирижиране на Мирослав Попсавов и Пламен Джуров. Пътят му на диригент го отвежда в чужбина - работил е в Анталия, а в момента се е установил в Базел, Швейцария. Сред важните му дейности се отличава творческата лаборатория за запознаване с хорова литература, която провежда няколко поредни години заедно с Крикор Четинян. След смъртта на легендарния пловдивски хоров диригент и педагог, Настев планира концерт в негова почит в края на месец март.

Чуйте интервюто с Кръстин Настев за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна