Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акош Дьорфи между баналното и сакралното

БНР Новини
Акош Дьорфи
Снимка: личен архив

Един от най-интересните поети, гостували у нас напоследък, несъмнено е унгарецът Акош Дьорфи (1976, Вац), който представи първата си книга на български в превод на Николай Бойков в Унгарския културен институт. Книгата е с оформление на Яна Левиева.
 „Не помръдвай“ е стихосбирка, в която „по изумителен начин“ се срещат „сакралното и баналното“ по думите на Золтан Салаи. Тя предизвика вълна от адмирации срад читателите на поезия у нас и направи много от тях почитатели на особената поетика на Дьорфи. Ференц Винце пише следното за него: Едни от най-важните елементи на книгата на Акош Дьорфи са историите. Гласът му е безстрастен, лирическото аз не иска да изкаже повече от видяното, не иска да тълкува, а само да ни покаже. С история да покаже едно чувство, настроение и нещата, които не са видими и уловими.
Акош Дьорфи е издал досега стихосбирките "Северният клон на Чованьош" (2000), "Из бележника на Акутагава" (2004), "Не помръдва" (2007), "Вали сняг в Амиен" (2010). Както и на книгите с есета и проза "Родина" (2012), "Долината на бляновете. Откриването на празнотата" със снимките на Золтан Ванчо (2013), "Планинска тетрадка (2016). В момента той е изкушен от музиката, която създава.
Книгата беше представена от издателката Цветанка Еленкова, Белослава Димитрова и Николай Бойков, а Петър Кауков изпълни стихотворения на Дьорфи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна