Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„В долината“, опера в пролог и две действия от Ойген д`Албер (съдържание)

Либрето на Рудолф Лотар по едноименната драма на Анхел Гимера.

Действащи лица и изпълнители:
• Себастиано, богат селянин – баритон
• Томазо, кмет – бас
• Моручо, слуга в мелницата – баритон
• Марта – сопран
• Пепа – сопран
• Антония – мецосопран
• Розалия – алт
• Нури – сопран
• Педро, овчар – тенор
• Нандо, овчар – тенор


Пролог
Овчарите Педро и Нандо са в планините заедно със стадото на богатия Себастиано. Педро разказва, че си мечтае да се прибере в долината и да намери красива съпруга. Внезапно се появява господарят Себастиано, който води със себе си красивата девойка Марта. Той казва на Педро, че трябва да слезе в селото, да се ожени за Марта и стане мелничар.

Първо действие
В селото слугата Моручо и слугините обсъждат Марта и задяват Педро, че си мечтае тя да бъде негова жена. Нури разкрива, че Марта ще се омъжи за овчаря и казва, че е подслушала разговор между Себастиано и Марта, от който става ясно, че двамата са имали интимни отношения. Ето го и Педро, който идва за сватбата си. Той не знае, че Марта е била любовница на господаря и не може да разбере защо всички му се подиграват. Моручо разкрива пред кмета Томазо миналите отношения между господаря и бащата на Марта. Той смята, че тъй като богаташът има годеница е решил да се освободи от Марта и затова я е дал за жена на Педро. Томазо е възмутен и е готов да се разправя със Себастиано, но е задържан от Моручо. След сватбата си Марта, която се страхува Себастиано да не реши да отиде при нея, не отива с Педро, което много го озадачава. Междувременно тя постепенно започва да обиква добрия овчар, който не може да издържи на непрекъснатите подигравки на селяните и решава да се върне в планината. Кметът Томазо я съветва да разкрие миналото си пред Педро. Овчарят първо е ядосан от чутото, но след това ѝ прощава и предлага да заминат заедно в планината. За да не направи някоя глупост, той напуска мелницата, ядосан от закачките, които си позволява да отправи богаташът към съпругата му.

Второ действие
Томазо разкрива миналото на Себастиано пред бащата на годеницата и сватбата отпада. Себастиано решава да си върне Марта, но тя го отблъсква. На помощ идва Педро, който се нахвърля върху насилника и го удушава. Той и съпругата му напускат селото и се отправят към планината, където се надяват да започнат нов живот.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени