Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер Тереза Мей с важна реч за отношенията с ЕС след Брекзит

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премер Тереза Мей днес ще произнесе дългоочакваната реч за плановете на правителството за бъдещите отношения с ЕС след Брекзит. Напрежението между Лондон и Брюксел е голямо след несъгласието й с предложения от ЕС проектодоговор за излизането на Великобритания от организацията. Твърди се, че на вчерашното си заседание целият кабинет е подкрепил премиера за линията, която ще следва в преговорите, така че се очаква речта на Мей да бъде нещо като опит да избегне евентуален бунт в редиците на нейните депутати от Консервативната партия, както крайни привърженици на Брекзит, така и искащите оставане в ЕС. 

Липсата на споразумение за северноирландската граница обаче застрашава целия преговорен процес. Тереза Мей отхвърли предложението на Брюксел за оставане на Северна Ирландия под някаква форма в митническия съюз, за да се избегне твърда граница, защото вижда в това заплаха за цялостта на Обединеното кралство. 

След вчерашното посещение в Лондон на председателя на Европейския съвет Доналд Туск стана ясно, че Брюксел очаква по-добри предложения от Лондон, каквито обаче още не са постъпили. Така че надеждите са Тереза Мей най-сетне да изложи ясни планове. Британските преговарящи постоянно са упреквани от европейските им колеги в липсата на яснота и конкретни предложения. Политически наблюдатели на Острова предупредиха, че макар и да се отчита колко е важен моментът за бъдещите преговори не трябва да има големи очаквания от речта, защото Тереза Мей е в трудна политическа ситуация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна