Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нашата българска историческа енергия не е в носталгията по отминало величие, а в осъзнаването на стойността на свободата, каза президентът

Румен Радев: Трябва да помним нашата история, защото другите не забравят тяхната

| обновено на 03.03.18 в 19:10
Снимка: БТА

Тържествата по случай Освобождението на България завършиха тази вечер със заря-проверка в столицата. На площад „Народно събрание“ присъстваха президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министри, депутати и други официални лица. Президентът Радев поздрави представителните роти от Националната гвардейска част, военните от Горна Малина, Мусачево и Божурище. В словото си президентът наблегна на историята: 

„На днешния ден преди 140 години бе подписан Санстефанския мирен договор. Той сбъдна мечтата на нашите възрожденци - всички българи да живеят в една свободна държава. Този блян живя само няколко месеца. Погреба го Берлинският конгрес. В цяла Европа романтичният устрем на XIX век загина под откосите на драматичния XX век. Но споменът за пролетта на 1878 г. ще остане непреходното българско вдъхновение. Това е споменът за дързостта на младите хъшове, селяни, даскали, които след многогодишни борби през април 1876 г. с цената на живота си върнаха българския въпрос в европейския дневен ред. Споменът за Виктор Юго и Макгахан, които чуха стоновете на Панагюрище и Батак. Това е споменът за братския устрем на руското общество, който доказа, че православните българи не са сами. Него ние няма да забравим. Няма да забравим и словата в манифеста на император Александър II, който обявява война на Османската империя, защото така изисква чувството за справедливост и нашето собствено достойнство. Народът сам се вдигна на война, пише в дневника си Достоевски. А хората четяха манифеста и се кръстиха. Тези сцени, тези чувства са дълбоки и неподвластни на користни политически интерпретации. В Руско-турската освободителна война загинаха много воини от много народи. Тях ние почитаме като свои герои.

140 години по-късно трябва да помним нашата история, защото другите не забравят тяхната. Нашата българска историческа енергия не е в носталгията по отминало величие, а в осъзнаването на стойността на свободата, в нашия дълг към мъчениците, които платиха цената й, в светлия идеал за чистата и свята република. Поклон пред падналите за свободата на Родината. Да живее България!", завърши словото си президентът Румен Радев.

Церемонията приключи с отдаване на почит към загиналите за свободата на България и заря по случай Националния празник Трети март.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна