Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЧЕЗ и "Инерком" са разговаряли за желанието на българското правителство да участва в сделката

Каракачанов: Оставката на Петкова няма да бъде приета

| обновено на 07.03.18 в 05:14

ЧЕЗ и "Инерком" са провели разговори за желанието на българското правителство да участва в сделката, съобщиха от българската компания. В Прага са обсъдени и процедурите за разрешително от КЗК. Предговорите ще продължат и през следващите дни, допълниха от "Инерком".

Оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова няма да бъде приета. Решението е било взето на срещата при премиера Бойко Борисов, на която са присъствали повечето министри. Това стана ясно от думите на вицепремиера Красимир Каракачанов в интервю за бТВ. По думите му, Теменужка Петкова няма никаква вина, защото Законът за енергетиката не повелява министърът на контролира продажбата на енергийни дружества.

"Въпросът е решен - няма да бъде приета оставката на Теменужка Петкова. Имахме среща при премиера, аз си поддържам мнението от миналата седмица - няма никакво основание да се търси някаква изкупителна жертва и то човек, който няма никаква вина за това, което се случва", заяви Каракачанов.

Междувременно стана ясно, че ЧЕЗ започва вътрешно разследване кой е изпратил на българския министър председател поверителна информация за продажбата на българските активи на компанията. За това съобщи чешкото издание "Хосподарске новини".

От ЧЕЗ се опасяват, че след изтичането на тази информация,  банките и другите институции, които са били готови да отпуснат заеми на българската фирма "Инерком", може да се откажат от участие в сделката. Пред чешкото издание представители на ЧЕЗ са заявили, че компанията едва ли ще се съгласи в покупката да участва и българската държава, с която в момента се води арбитражно дело за 15 милиарда крони или 590 милиона евро. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна