Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За среднистите като икономика

БНР Новини

Според последния анализ на Международния валутен фонд се очаква растежът на българската икономика в средносрочен план да спадне с около една трета. Той сега е 3.8% на година. Основна причина за това са демографската криза, която осезаемо започна да лимитира предлагането на пазара на труда, липсата на достатъчно ефективни, съответни на времето промени, в областта на образованието в последните близо три десетилетия и изкривените модели там.

Падането на растежа води след себе си свиване на възможностите за чужди инвестиции. Така се затваря един кръг, който все още е жизнен, с трансферите на работещите зад граница и с еврофондовете. Но до време. В момента темпът на вноса расте с 15 на сто. На износа с 10. Голяма част от експорта е от фирми с чужда собственост и то на продукти с ниска добавена за фиска стойност, или на ишлеме. Т.е. дефицитът в търговския ни баланс е пряк канал за изтичане на капитали. От страна, която е на последно място в региона по преки чуждестранни инвестиции.

Оттук и огромният дефицит във фонд „Пенсии” – около 4 млд. лв. за т.г. Преди десет той е бил над два пъти и половина по-малък. Финансова бомба именно в средносрочен план.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна